BREDA - NAC Breda wil de capaciteit van het Rat Verleghstadion uitbreiden van 14.500 naar maximaal 20.000 zitplaatsen. De voorkant van haar stadion wordt ingrijpend heringericht. Naast het complex komt een bioscoop met tien zalen en 2000 stoelen en mogelijk een topsporthal.

Dat staat in de intentieovereenkomst die de gemeente Breda, NAC Houdstermaatschappij en tweede projectontwikkelaars woensdagmiddag hebben ondertekend. Het totale plan vergt een investering van circa 100 miljoen euro.

Volgens de projectontwikkelaars en NAC zal de voetbalvereniging als de plannen doorgaan 10 miljoen euro verdienen en kan de jaarlijkse begroting van 10,5 miljoen omhoog naar 15 à 17 miljoen euro. De overeenkomst heeft een duur tot 1 september. In die tijd moet het haalbaarheidsonderzoek af zijn.

De bouw van de bioscoop moet in de eerste maanden 2008 beginnen.

Verdere planvorming

In de zomer van dat jaar wordt begonnen met vervanging en uitbreiding van voorzieningen onder de hoofdtribune. De bedoeling is dat daar conferentie- en businessruimten, sportmedische centra, kantoren, een hotel en parkeerplaatsen komen. Volgens NAC-directeur Theo Mommers zullen sponsors en supporters gevraagd worden mee te denken in de verdere planvorming.

De huidige trainingsaccommodatie achter het stadion wil NAC inrichten als parkeerterrein. Dat betekent dat elders in de stad een nieuw trainingscomplex komt. De komst van een sporthal is nog in studie.

De gemeente Breda is eigenaar van het Rat Verleghstadion. Breda heeft NAC in 2003 gered van een financiële ondergang. Het negatief vermogen van de club is sindsdien afgenomen van 8 naar 5,5 miljoen.