AMSTERDAM - Vooraf werd Ajax kansloos geacht tegen AS Roma, maar na twee duels in de tweede ronde van de Champions League staat de Nederlandse kampioen er zowaar zeer florissant voor. Door de onverwachte, maar wel verdiende zege op de Italiaanse ploeg (2-1) doen de Amsterdammers 'gewoon' mee voor een plaats in de kwartfinales.

Al voor het duel met Roma hadden ze het bij Ajax meer over de competitietopper van komende zondag tegen PSV dan over de Europese confrontatie. De eredivisie vindt trainer Koeman dan ook belangrijker dan de Champions League. En in het Amsterdamse kamp werd geen rekening gehouden met een overwinning.

Druk

De nationale competitie gaat boven alles voor Ajax. De ploeg moet eigenlijk kampioen worden, om volgend seizoen direct te mogen deelnemen aan de Champions League. Dat is essentieel voor Ajax, gezien de dure huishouding. De tweede plaats dwingt tot het spelen van kwalificatiewedstrijden.

De tweede ronde van de CL is dit seizoen normaal gesproken het eindstation van Ajax. Maar logica telt niet in het voetbal. In het eerste duel, twee weken geleden met Valencia, gingen de Amsterdammers stiekem met een punt aan de haal, hoewel ze werden weggespeeld.

Underdog

Hoewel Ajax op papier minder was dan de Romeinen (vooral volgens Koeman), bleek de formatie van coach Capello zeker geen Europese top. De Amsterdamse ploeg miste de sleutelspelers Chivu, Galasek en clubtopscorer Van der Vaart.

Dat bleek niettemin geen handicap. Hun vervangers waren Pasanen, De Jong, terwijl Witschge en de sterk spelende Pienaar voor de aanvallende impulsen zorgden vanaf het middenveld. Doelman Didulica werd vervangen voor Stekelenburg, maar dat maakte weinig verschil.

Totti?

Kansloos geacht worden betekent niet op voorhand verliezen. Ajax had Roma volledig in de greep en de grote vedette Totti was onzichtbaar tegen De Jong. De Italianen lieten zien dat ze niet voor niets zo laag (negende) staan in de Serie A. Vijf goede kansen kreeg Ajax voor de rust. Roma was niet een keer gevaarlijk.

Keeper Antonioli speelde een hoofdrol in het begin. Eerst liet hij de bal los na een voorzet van Trabelsi waarna Mido bijna scoorde. In de elfde minuut leidde hij de 1-0 in. Na een schot van De Jong kaatste de bal via de grond en de neus van de goalie terug het veld in, waarop Ibrahimovic scoorde. De Zweed, die met Mido en Van der Meyde de driemansvoorhoede vormde, maakte ook al cruciale goals tegen Olympique Lyon en Valencia.

Trabelsi

Van der Meyde, Mido en Ibrahimovic waren vervolgens nog kansrijk. Zo had de Ajax-aanval volop dreiging, veel meer dan in de laatste weken, toen de voorhoede echt mank liep. Een tegenvaller was wel dat Trabelsi, die met zijn snelheid en scherpe voorzetten de rechterkant bestreek, na ruim een halfuur geblesseerd uitviel.

Schroom

Roma gooide ook na de achterstand de schroom niet van zich af. Sterker, Ajax bleef de betere en dominerende ploeg. De laatste weken speelde de ploeg, op volle sterkte nog wel, beslist niet goed, maar tegen een gereputeerde ploeg dicteerde het team ineens de wedstrijd. De 2-0 viel pas in de 66e minuut. Invaller Litmanen scoorde met een bekeken schot.

Ajax maakte het zichzelf moeilijk door het overwicht niet uit te drukken in meer doelpunten. Dankzij invaller Batistuta kwam Roma zelfs op 2-1. Voor de Argentijn was het zijn eerste treffer sinds twaalf Champions Leaguewedstrijden. AS Roma schoot er weinig mee op.