KOBE - De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag bij de wereldtitelstrijd in Japan de tweede wedstrijd verloren. In een marathonpartij moest de ploeg van bondscoach Avital Selinger met 3-2 (25-19 25-22 27-29 20-25 15-7) buigen voor de Verenigde Staten.

Nederland won dinsdag in het openingsduel met 3-0 van Kameroen. Na de rustdag van donderdag is vrijdag topfavoriet Brazilië de derde tegenstander. Nederland kende een moeizame start tegen de vice-wereldkampioen.

Na een gelijkopgaande strijd in het begin van de eerste set namen de Amerikaanse vrouwen het initiatief. In het tweede bedrijf slaagde Oranje er niet in een voordelige marge van 18-16 vast te houden. In de derde set lukte het Nederland pas met moeite de partij te verlengen. Pas op het vijfde setpunt trok Oranje het duel naar zich toe.

De setwinst leek de ommekeer te zijn voor de ploeg van Selinger. De aanval had eindelijk een antwoord gevonden op het sterke Amerikaanse blok. Maar in de vijfde set was het initiatief toch weer voor de Verenigde Staten. De ploeg besliste het duel met 15-7.