AMSTERDAM - PSV heeft dinsdagavond historie geschreven. De Eindhovense club plaatste zich met de overwinning op Galatasaray (2-0) voor de volgende ronde in de Champions League. Nog nooit kreeg een Nederlandse club dat voor de vijfde speelronde voor elkaar. De doelpunten kwamen van Simons en Koné.

Bekijk video

PSV begon aanvallend aan het belangrijke duel. De Eindhovense dadendrang leverde al snel gevaarlijke momenten op van Salcido en Koné. Na drie minuten toonde ook Galatasaray zijn gezicht. Het was aan doelman Gomes te danken dat de bezoekers niet op voorsprong kwamen. Gesteund door een fanatiek PSV-publiek bleek het de voorbode op een heerlijke voetbalavond.

De volgende kans die zich aandiende was weer voor de thuisploeg. Na goed doorzetten van Affelay vuurde Koné maar weer eens met links. De Ivoriaan is de laatste weken op schot, maar zag deze inzet niet tussen de palen belanden.

In de fase die volgde waren er geen grote kansen te noteren. De Turken probeerden met fysiek spel PSV uit de tent te lokken. Nadat de thuisploeg de beginfase had genomineerd kwam de ploeg van oud-PSV coach Erik Gerets beter in de wedstrijd.

Farfan

Een kleine tien minuten voor de pauze kwam Galatasaray met tien man te staan. De handige Farfan gebruikte zijn lichaam uitstekend om Tomas van de bal af te houden. De verdediger kon niets anders doen dan de kleine Peruaan met twee handen naar de grond te werken. Het leverde de Kroaat de rode kaart op.

PSV leek vlak voor rust op voorsprong te komen. Farfan maakte zich knap vrij en hoefde de bal alleen maar in de voeten van de vrijstaande Koné te schieten. De PSV-aanvallers wisten elkaar echter niet te vinden, waardoor de rust zonder doelpunten werd bereikt.

Tweede helft

In de tweede helft liet PSV zien ook op internationaal niveau zijn mannetje te staan. Een kwartier na rust legde Farfan een vrije trap op het hoofd van aanvoerder Cocu. De kopbal werd nog gekeerd door de Turkse keeper maar de rebound werd binnen geknikt door de Belg Simons: 1-0.

Koné had het duel kort na de openingstreffer moeten beslissen maar de spits kopte de harde voorzet van Farfan naast het doel van de tegenstander. PSV, met een ijzersterke Alex achterin, bleef de bovenliggende partij en ging op zoek naar de tweede treffer.

De ploeg had na 74 minuten een strafschop moeten krijgen toen uitblinker Farfan naar de grond werd gewerkt. Scheidsrechter Hansson weigerde te fluiten voor een penalty.

Publiekswissel

Als er ook nog maar enige onzekerheid bestond over de kwalificatie voor de volgende ronde, dan drukte Koné die in de slotfase keihard de kop in. Geheel op eigen houtje besliste hij het duel met een loepzuivere trap in de verre hoek: 2-0. De geblondeerde spits kreeg daarna een publiekswissel.

Het is voor de derde keer op rij dat de Eindhovense ploeg de groepsfase in de Champions League overleeft. Ze behaalden dit seizoen in vier wedstrijden al tien punten.