SNEEK - Haar carrière is amper begonnen, maar het hoogst haalbare heeft ze al binnen. Toch is voor olympisch kampioene Ireen Wüst het woord verzadiging onbekend. Die gouden race op de Oval Lingotto is nog maar het begin: "Turijn is het bewijs dat ik op de goede weg ben."

Al direct na haar fabuleuze drie kilometer tijdens de Olympische Winterspelen maakte Wüst duidelijk dat ze de nuchterheid zelve is.

Op de vraag wat ze nog verder wilde winnen, kwam destijds een opmerkelijk uitgebreid antwoord: "Het Nederlands kampioenschap allround, dat heb ik nog nooit gewonnen. En daarna het EK allround én het WK allround. Nog genoeg doelen, ik sta nog maar aan het begin."

Olympisch kampioen

Acht maanden later is de roem haar nog niet naar het hoofd gestegen. Wars van sterallures doet ze tijdens de teampresentatie van TVM haar zegje. "Dat ik nu één keer olympisch kampioen ben, wil niet zeggen dat ik op mijn lauweren kan rusten. Dat moment in Turijn moet ik koesteren, maar ik wil nog veel meer van zulke momenten beleven. Er is nog zó veel te winnen."

Extra druk

Alhoewel Wüst zelf ogenschijnlijk niet veranderd is, kijkt de buitenwereld wel anders tegen de Brabantse schaatsster aan. Ze is niet meer dat talentje dat graag wil "knallen". Wüst is een olympisch kampioene. En dat brengt extra druk met zich mee. "De verwachtingen zullen hoger zijn", beseft ze. "Maar ik schaats voor mezelf. Als je de verwachtingen van heel Nederland op je schouders moet meenemen, kom je niet meer vooruit."

In de maanden na de Winterspelen werd de inwoonster van Goirle overstelpt met verzoeken en aanvragen. Wüst besloot een manager in de hand te nemen om alles in goede banen te leiden. "Ik had afgesproken dat de training er niet onder mocht lijden en dat ik alleen dingen wilde doen die ik écht leuk vind", zegt ze. "Ik kon wel elke week een lintje doorknippen, maar daar had ik geen trek in."

Komend seizoen wil Wüst zich vooral richten op de allroundtoernooien. Om bij het WK haar concurrentes Anni Friesinger en Cindy Klassen te kunnen bedreigen, concentreerde ze zich in de zomer vooral op de 500 meter. Op die afstand verloor de Brabantse vorige seizoen relatief gezien zo veel tijd dat ze meteen de titel kon vergeten. "Ik liep achter de feiten aan. Daarom ben ik hard bezig geweest om de 500 meter te verbeteren", bevestigt ze.

Sprinten

"Eigenlijk is sprinten heel makkelijk. Niet denken, gewoon gaan. Maar wat het zo moeilijk maakt, is dat - terwijl je volle bak schaatst - je timing perfect moet zijn. Je kan je geen misser permitteren." De trainingsarbeid zal zich deze winter uitbetalen, verwacht de trots van Goirle: "Ik sta er beter voor dan ooit. Ben ook nog jong, hè. Ik groei nog elk jaar een beetje."

Als de vooruitzichten niet bedriegen, zal haar roem navenant toenemen. Sinds haar optreden op de Oval Lingotto spreken mensen haar op straat aan. Een ongewone situatie voor de 20-jarige Wüst.

Brabant

"Voorheen was ik gewoon dat talent, nu ben ik plots een bekende schaatsster", kenmerkt ze de transformatie. "Vooral in Brabant word ik veel herkend. Daar ben je toch 'ons Ireen'. In het begin was het erg wennen dat ik werd nagekeken. Nu merk ik 't niet eens."

En het meest vreemde wat haar als olympisch kampioene is overkomen? "Een liefdesaanzoek van een man van 42 jaar."