KOBE - De Nederlandse volleybalsters hadden dinsdag in Kameroen een ideale opwarmer voor een lang en zwaar wereldkampioenschap. De ploeg van bondscoach Avital Selinger won het duel zonder al te veel inspanningen met 3-0 (25-16 25-17 25-18).

Daarnaast kreeg Oranje alle gelegenheid aan de omstandigheden in enorme sporthal Green Arena in Kobe te wennen en kon Selinger een aantal basisspeelsters tijdens het duel zelfs enige tijd rust geven. Selinger was tevreden over de opening. "Het niveau moet nog wel wat omhoog. Maar het is altijd lastig om tegen een onbekende tegenstander als Kameroen te spelen. Dit is een goed begin."

Brazilië

In een poule met onder meer topfavoriet Brazilië en vice-wereldkampioen Verenigde Staten gold Kameroen op papier als de eenvoudigste opponent. De vrouwen uit Afrika namen nooit eerder deel aan een wereldtitelstrijd. Bovendien beschikt het land niet over volleybalzalen.

Alle wedstrijden worden gespeeld in de openlucht. Om zich naar behoren te kunnen voorbereiden op het toernooi in Japan week de Duitse coach van Kameroen Peter Nonnenbroich met zijn ploeg uit naar Frankrijk.

Selinger

Selinger kon niet beschikken over videobeelden van de eerste tegenstander. De Nederlandse trainer had gehoopt Kameroen tijdens de Franse trainingsstage aan het werk te kunnen zien, maar een gepland vriendschappelijk duel ging op het laatste moment niet door. Selinger heeft nog van alles geprobeerd om materiaal over Kameroen te krijgen, maar het lukte niet.

Kameroen

Ondanks de niet al te hoge verwachtingen sloegen de vrouwen uit Kameroen voor een handvol toeschouwers zeker geen flater, maar ze waren niet bij machte het Nederland echt moeilijk te maken. Oranje kwam geen enkel moment op achterstand.

Nederland wacht woensdag in het tweede duel met de Verenigde Staten een opponent van een andere orde. De Amerikaanse vrouwen draaien al jaren mee aan de internationale top. De ploeg verloor bij het vorige WK in 2002 in Duitsland in de finale van Italië. De VS zijn voor Oranje een belangrijke concurrent in de strijd om een goede klassering in de eerste ronde. De beste vier landen plaatsen zich voor de volgende fase.