EINDHOVEN - De setting in de perszaal van PSV had voor Eric Gerets iets ongemakkelijks. Zijn ploeg Galatasaray vecht dinsdag in de Champions League voor de laatste kans in het toernooi.

De trainer van de Turkse club heeft echter warme gevoelens voor de Eindhovense club, waar hij de grootste successen uit zijn loopbaan vierde. "Al die sentimenten zou ik echter weggeven voor een overwinning", sprak de Belg maandagavond.

1988

In de ruimte waar Gerets zijn voorbeschouwing op de wedstrijd tegen PSV gaf, hangt een meer dan levensgrote foto van het elftal dat in 1988 de Europa Cup 1 won. Bij binnenkomst keek oud-PSV'er heel even naar de afbeelding, maar herstelde zich snel. "Het is altijd weer fantastisch om hier te zijn. Elke keer dat ik hier kom, weet ik dat ik welkom ben."

Na afloop van de persconferentie verdrongen de Turkse media zich om een foto te schieten van hun trainer, die gewillig poseerde voor de vereeuwiging van het feestende succeselftal. Toch was de glimlach geforceerd. Gerets weet als geen ander dat hij dinsdag van PSV moet winnen om nog enige kans op Europese overwintering te houden.

Details

"Gelukkig spelen we de laatste weken weer wat beter", zei de coach. "Maar dat geldt helaas ook voor PSV, dat ook bezig is met een goede reeks wedstrijden. Ik verwacht een duel dat op details beslist gaat worden. De fysieke gesteldheid van de spelers in de tweede helft zal de doorslag geven.

Wij moeten gezien onze plaats in de groep ook risico's nemen. Maar niet teveel. We willen geen zelfmoord plegen. Als je tegen dit PSV vol gaat aanvallen, sta je na tien minuten met 2-0 achter."

De resultaten van Galatasaray zijn de laatste weken goed. Na een moeilijk begin in zowel de Turkse competitie als in de Champions League heeft de kampioen van Turkije inmiddels de vorm hervonden.

Ommekeer

Het duel met PSV, twee weken geleden, was volgens Gerets de ommekeer. "De eerste helft gaf ons het gevoel dat we goed konden voetballen. De spelers zijn daarna dichter naar elkaar toe gegroeid. Er zijn persoonlijke fouten gemaakt waardoor we uiteindelijk met 2-1 verloren. Daar hebben we van geleerd. Er is weer geloof."

Het duel tegen PSV moet Galatasaray ook in de Champions League op het goede spoor zetten. Met één punt uit drie duels is uitschakeling dichtbij. "Wij hebben te weinig punten", aldus Gerets. "PSV heeft er een paar te veel. Wij moeten er voor zorgen dat het gat na de wedstrijd van dinsdag kleiner is geworden."