EINDHOVEN - De Nederlandse zwembond KNZB overweegt de organisatie van het EK zwemmen in 2008 terug te geven aan de Europese zwembond LEN.

Omdat de zwemfinales tijdens de Olympische Spelen van Peking in de ochtend worden gehouden, is het EK commercieel niet meer te exploiteren in Nederland. Dat heeft technisch directeur Jacco Verhaeren van de KNZB maandag gezegd in het NOS Sportjournaal

Voorbereiding

Het Europees kampioenschap in Eindhoven geldt in het olympisch jaar voor veel zwemmers als belangrijk voorbereidingstoernooi op de Spelen. Daarom moeten de zwemfinales op het EK ook in de ochtend worden georganiseerd. Maar daardoor komen er waarschijnlijk minder bezoekers naar het kampioenschap, vreest Verhaeren.

"Niemand in Nederland zit te wachten op zwemfinales in de ochtend. En als we besluiten gewoon in de avonduren te zwemmen, lopen we het risico dat de toplanden afzeggen. Het EK wordt hierdoor enorm gedevalueerd."

IOC

Vorige week besloot het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de zwemfinales tijdens de Olympische Spelen in Peking in de ochtend worden gezwommen. De belangrijke Amerikaanse tv-zender NBC had daar om gevraagd. Veel Europese zwemmers, onder wie Verhaeren's pupil Pieter van den Hoogenband, waren daar fel op tegen. Zwemmen in de avonduren levert volgens hen betere prestaties op.

De European Broadcasting Union diende maandag een officieel protest in bij het IOC. De samenwerkingsorganisatie van Europese publieke omroepen voelt zich benadeeld, omdat Europese tv-kijkers het zwemmen nu midden in de nacht moeten volgen.