BARCELONA - Van oud zeer lijkt geen sprake meer te zijn. Frank Rijkaard heeft respect voor collega José Mourinho en durft dat ook te uiten. "Hij heeft geweldig werk gedaan. Ondanks wijzigingen in zijn tactiek is hij met Chelsea succesvol gebleven", liet de coach van Barcelona weten.

De twee grootmachten in het internationale voetbal ontmoeten elkaar dinsdagavond in Nou Camp voor de vierde groepswedstrijd in de Champions League. Chelsea staat op negen punten, Barcelona op vier. De Catalaanse ploeg verloor voor eigen publiek nog nooit van de Londenaren. De thuisclub moet feitelijk winnen om Werder Bremen, dat eveneens vier punten heeft en dinsdag bij Levski Sofia op bezoek gaat, onder zich te houden.

Barcelona en Chelsea speelden in de vorige twee seizoenen eveneens tegen elkaar in de Champions League. Eerst zegevierde de Engelse ploeg, daarna nam de Spaanse formatie revanche en wonnen Rijkaard en zijn manschappen ook de titel. Eerder deze maand verloor Barcelona op Stamford Bridge de eerste groepswedstrijd tegen Chelsea (1-0).

Botsing

Rond de onderlinge duels was de afgelopen jaren immer veel te doen rond Rijkaard en Mourinho. Beiden kwamen regelmatig met elkaar verbaal in botsing, ook door enkele incidenten tijdens de wedstrijden. Maar de twee toptrainers hebben leergeld betaald.

Zeker Rijkaard gaf in de aanloop naar het tweede groepsduel duidelijk aan dat hij geen trek meer heeft in allerlei opgeklopte onzin over zijn vermeende vete met de parmantige Portugees.

Persoonlijkheid

"Mourinho volgt zijn eigen persoonlijkheid", benadrukte de voormalige bondscoach van Oranje. "Hij blijft dicht bij zijn eigen stijl. Hij kiest voor zijn eigen aanpak en houdt daaraan vast. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben."

Chelsea

Rijkaard: "Chelsea speelt anders dan in de voorgaande jaren. Michael Ballack bijvoorbeeld staat als middenvelder dichter bij het doel van de tegenstander. Hij krijgt bovendien veel vrijheid. De andere middenvelders Michael Essien en Frank Lampard mogen ook nog over hem heen komen. Toch blijft de ploeg goed georganiseerd bij balverlies. Ze geven weinig ruimte weg. Het blijft daardoor moeilijk om iets tegen hen te beginnen."

Toch zei Rijkaard mogelijkheden te zien. "Hun counter is in elk geval niet meer zo snel als twee jaar geleden. Maar Chelsea blijft een ploeg met heel veel talent. Het eerste doelpunt zal van vitaal belang zijn."