BASEL - Roger Federer heeft eindelijk het tennistoernooi in zijn geboortestad Basel aan zijn enorme erelijst toegevoegd. Op de plek waar hij ooit als ballenjongen langs de lijn stond, won hij zondag zijn elfde toernooi van 2006. Nooit triomfeerde hij voor zijn naaste buren.

In de finale versloeg de Zwitserse nummer één van de wereld de Chileen Fernando Gonzalez. Het duel over maximaal vijf sets was na drie sets klaar: 6-3 6-2 en 7-6 (tiebreak 7-3).

Madrid

Federer en Gonzalez stonden een week geleden eveneens in de eindstrijd tegenover elkaar. Ook in het Madrid Masters was de Zwitser toen veruit de sterkste. "Dit is een van mijn mooiste momenten als tennisser", zei Federer na afloop tegen 'zijn' publiek. "Hoewel ik altijd proftennisser wilde worden, heb ik als ballenjongen nooit durven dromen hier ooit als groot kampioen te staan."

Sjarapova

Maria Sjarapova behaalde zondag in Linz haar vijfde titel in het lopende tennisjaar. De Russische nummer één versloeg de Russische nummer twee Nadia Petrova met 7-5 6-2.

Eerder zegevierde Sjarapova in het US Open, Indian Wells, San Diego en vorige week in Zürich. Door alleen de finale te bereiken in Linz passeerde de kampioene de Belgische Justine Henin-Hardenne naar de tweede plaats van de wereldranglijst. In totaal heeft de 19-jarige Russin nu vijftien internationale titels behaald.

Gasquet

Richard Gasquet, als jongetje van negen al uitgeroepen tot supertalent van Frankrijk, won het Lyon Open in de finale tegen zijn landgenoot Marc Cicquel. Het publiek zag een teleurstellende apotheose, want de inmiddels 20-jarige Gasquet overklaste zijn opponent op alle fronten. Met 6-3 6-1 haastte hij zich in een uur en twaalf minuten naar de huldiging voor zijn vierde toernooizege.