VALENCIA - Wegracer Nicky Hayden heeft verrassend de wereldtitel in de MotoGP-klasse binnengehaald. De talentvolle Amerikaan, rijdend op een Honda, profiteerde zondag tijdens de laatste Grote Prijs op het circuit van Valencia van een val van klassementsleider Valentino Rossi.

Hayden reed zelf naar de derde plaats. Die klassering was voldoende om de Italiaan van titelprolongatie af te houden. Rossi, die de slotrace met acht punten meer was begonnen, gleed in de vijfde ronde onderuit en zag zijn inhaalrace eindigen op dertiende plaats. De Grand Prix werd gewonnen door de Australiër Troy Bayliss.

Dominatie

Rossi feliciteerde Hayden direct na de race. De Amerikaan, die na vijf seizoenen een einde maakte aan de dominantie van de Italiaan, was uitzinnig van vreugde. "Ik ben echt trots. Het hele team was na Portugal teneergeslagen, maar dit bewijst nog maar eens dat dromen wel degelijk kunnen uitkomen."

Twee weken geleden leken de titelkansen van Hayden weg, nadat hij door een ongelukkige manoeuvre van zijn teamgenoot Dani Pedrosa ten val was gekomen. "Hier heb ik mijn hele leven naar toe gewerkt. Prachtig dat het dan lukt", zei de Amerikaan, wiens hele familie aanwezig was in Valencia.