ALKMAAR - Voor het eerst sinds 19 augustus heeft AZ in de eredivisie weer een thuiswedstrijd gewonnen. Na gelijke spelen tegen FC Twente en ADO Den Haag en een nederlaag tegen PSV, hadden de bijzonder sterk spelende Alkmaarders zondag geen enkele moeite met FC Utrecht: 5-1.

Bekijk video AZ boekte ruim twee maanden geleden de enige thuiszege dit seizoen tegen NAC Breda (8-1). In uitwedstrijden is het elftal van trainer Louis van Gaal deze competitie nog zonder puntenverlies.

Best of the rest

Hoewel er pas tien speelronden zijn afgewerkt, lijkt AZ zich nu al 'best of the rest' te mogen noemen. De Noord-Hollanders hebben de pech dat Ajax en PSV allebei in topvorm verkeren.

Hoewel het verschil met beide ploegen respectievelijk maar vier en twee punten is, gaat AZ zich vermoedelijk niet bemoeien met de strijd om de titel. Dat maakte de wedstrijd tegen PSV (1-3) van vorige week wel duidelijk. Een derde plaats, met een grote voorsprong op de overige ploegen, lijkt wel reëel voor AZ.

Dominant

FC Utrecht had zondag niets in te brengen in het DSB-stadion. AZ speelde dit seizoen nog maar zelden zo dwingend en dominant. De hoofdrol was daarbij weggelegd voor de middenvelders.

Maarten Martens begint zich steeds meer te ontplooien als een van de belangrijkste schakels. De jonge Belg kwam tegen Utrecht nog beter tot zijn recht dan voorgaande duels, omdat hij nu meer tussen de linies speelde. Hij was bij de meeste aanvallen direct betrokken.

Naast Martens viel ook David Mendes da Silva in positieve zin op. De oud-speler van onder meer NAC Breda is normaal gesproken rechtermiddenvelder, maar acteerde nu kort voor de verdediging.

Daar komen zijn opbouwende kwaliteiten beter tot z'n recht. Demy de Zeeuw schoof door naar de rechterkant, Stijn Schaars voetbalde links op het middenveld.

Arveladze

Naast de vier middenvelders bleek opnieuw hoe onmisbaar de ervaren Shota Arveladze is. De Georgiër laat zich als aanvaller regelmatig terugzakken en zette veel aanvallen op.

Halverwege de eerste helft nam AZ de leiding. Schaars liet doelman Michel Vorm met een prachtige vrije trap kansloos. FC Utrecht mocht niet klagen dat die stand bij rust nog steeds op het scorebord stond.

Na de pauze voerde AZ de druk nog verder op. Utrecht werd bij momenten vernederd. AZ tikte de Domstedelingen soms volledig weg. Mendes da Silva zag zijn sterke optreden beloond met twee treffers.

Ook Arveladze en De Cler maakten een doelpunt. In de slotminuut benutte Marc-Antoine Fortuné een strafschop namens Utrecht: 5-1.