KERKRADE - Op Feyenoord valt dit seizoen geen peil te trekken. Vorige week na de afgang in de eigen Kuip tegen Ajax (0-4) leek de Rotterdamse ploeg op sterven na dood. Zeven dagen later ziet de voetbalwereld er voor trainer Erwin Koeman en zijn manschappen er echter weer heel wat zonniger uit.

Bekijk video

De Guzman

De oud-international ging zondag in Kerkrade verder waarmee hij donderdag in Rotterdam was gebleven. Hij stuurde zijn ploeg derhalve opnieuw met een 4-3-3 tactiek het veld in en ruimde ook een plaats in voor Jonathan de Guzman, die als invaller de winnende treffer tegen FC Twente maakte.

Als vervanger van de geschorste Nicky Hofs verging het de 19-jarige Canadees in Limburg minder goed. De getalenteerde middenvelder speelde in de 21e minuut de bal knullig in de voeten van Dieter van Tornhout, waarna Adil Ramzi met een fabuleus schot in de verre hoek de score opende (1-0).

Een achterstand voor Feyenoord is dit seizoen vrij normaal. Het was zondag in Kerkrade alweer de negende keer (in dertien officiële duels) dat de Rotterdamse ploeg tegen een negatieve marge moest aankijken.

Kansen

Feyenoord, met ook Sebastian Pardo weer in de gelederen, was na het doelpunt van Ramzi even volledig van slag. Van Tornhout kreeg binnen vijf minuten twee open kansen. De eerste miste hij zelf, bij zijn tweede doelpoging van dichtbij redde doelman Henk Timmer uitstekend.

De Rotterdamse defensie bleek vooral aan de linkerkant (opnieuw) kwetsbaar. Koeman had als vervanger van de Belgische brokkenpiloot Philippe Leonard, die tegen Ajax en FC Twente hopeloos faalde, voor Serginho Greene gekozen. De laatste heeft dit seizoen al als centrale verdediger, als rechtsback en als middenvelder gespeeld. Als linksback voelde hij zich in Kerkrade duidelijk minder op zijn gemak.

Charisteas

Dankzij Angelos Charisteas kwam het labiele Feyenoord nog voor de rust terug in de wedstrijd. De Griekse spits strafte een blunder van Jan-Paul Saeijs prima af, 1-1. Het was de eerste treffer van de ex-Ajacied voor Feyenoord. Stein Huysegems (op lat en op keeper Kujovic) en libero Theo Lucius (kopbal voorlangs) waren in de eerste helft namens de bezoekers eveneens dicht bij een doelpunt.

Na de pauze maakte Feyenoord de beste indruk. Buijs, Huysegems en Bahia verzuimden hun ploeg echter op voorsprong te zetten. Uit een fraaie pass van Pardo scoorde de sterke Huysegems in de 66e minuut alsnog (1-2) waarna Roda JC niet meer kon terugvechten.