SYDNEY - De Franse autocoureur Sebastian Loeb (Ciroen Xsara) is zondag in Sydney voor de derde keer wereldkampioen rally geworden. Hij hoefde daar niet voor in actie te komen in de Rally van Australië. Loeb brak onlangs een arm bij een ongeluk met de fiets.

Omdat zijn Finse concurrent Marcus Grönholm in Sydney niet verder kwam dan de vijfde plaats werd Loeb, twee ronden voor het einde, onbereikbaar in het klassement om de wereldtitel. Grönholm, winnaar van de wereldtitel in 2000 en 2002, moest Down Under bij de eerste vier aankomen om nog een rekenkundige kans op de eindzege te houden.

De Rally van Australië, de veertiende wedstrijd in een reeks van zestien, leverde een overwinning op voor de Fin Mikko Hirvonen in een Ford Focus.

Bijzonder

De 32-jarige Loeb toonde zich vanuit zijn woning in Frankrijk zeer verheugd. "Deze titel winnen is een bijzonder gevoel. Gelukkig had ik een mooi puntentotaal voor ik mijn ongeluk had."

Grönholm legde zich bij de nederlaag neer. Vrijdag crashte hij zwaar tijdens een van de klassementsproeven. "Vijfde was het hoogst haalbare."