AMSTERDAM - Italië is in Duitsland onterecht wereldkampioen geworden. Dat vindt Fifa-voorzitter Sepp Blatter. De Zwitser heeft op de Australische televisie zijn excuses aangeboden voor de strafschop die de Italianen kregen in de achtste finale tegen de Socceroos. Door het benutten van de dubieuze penalty in de blessuretijd werd Australië uitgeschakeld en ging Italië door naar de kwartfinale.

De ploeg van de toenmalige Australische bondscoach Guus Hidding leek aanvankelijk voor een stunt te gaan zorgen tegen de latere wereldkampioen. De Squadra Azzurra speelde vanaf de 50e minuut met tien man, omdat verdediger Marco Materazzi met een rode kaart naar de kleedkamer was gestuurd. Ver in blessuretijd legde de Spaanse scheidsrechter Luis Medina Cantalejo de bal op de stip omdat Fabio Grosso in het strafschopgebied over Lucas Neill was gestruikeld. Franscesco Totti verzilverde het buitenkansje.

Blatter bood zaterdag voor de Australische tv-zender SBS zijn verontschuldigingen aan voor het veelbesproken incident. "De Socceroos hadden moeten doorgaan naar de kwartfinale in plaats van Italië. Ze waren er klaar voor om Italië te verslaan. De Australiërs hadden met elf tegen tien zeker gewonnen in de verlenging."

Doekje

Voorzitter John O'Neill van de Australische voetbalbond accepteert de excuses van de preses van de wereldvoetbalbond, maar spreekt van een doekje voor het bloeden."Vier maanden na het WK doet het er eigenlijk niet meer toe. Het is een aardig gebaar, maar het verandert niets aan het eindresultaat."

In het interview zette Blatter ook kritische kanttekeningen bij het niveau van de scheidsrechters op het WK. Dat zou niet zo hoog zijn geweest als gewenst. "Ik heb het scheidsrechterscomité na afloop van het toernooi gezegd dat het niveau ten opzichte van het WK in 2002 is verbeterd, maar naar mijn mening niet genoeg. De scheidsrechters waren simpelweg niet geweldig."