WAALWIJK - PSV heeft zaterdagavond met 3-0 gewonnen van RKC Waalwijk. Alle doelpunten vielen na de pauze. De 1-0 kwam op naam van Ibrahim Afellay, de 2-0 en 3-0 werden gemaakt door Arouna Koné. PSV handhaaft zich door de overwinning op de tweede plaats in de eredivisie, op twee punten van koploper Ajax.

De manier waarop PSV het duel won, stond echter niet symbool voor de manier waarop de Eindhovenaren dit seizoen doorgaans hun wedstrijden winnen. Het elftal van trainer Ronald Koeman gaat normaal gesproken erg secuur om met scoringsmogelijkheden.

Tegen RKC liet PSV echter de mooiste en grootste kansen onbenut. Naast de drie goals kreeg de ploeg nog meer dan tien mogelijkheden om de score op te voeren.

Na de pauze slaagde PSV er uiteindelijk toch in om een doelpunt te maken. Uitblinker Ibrahim Afellay opende na 52 minuten de score; in de 59e minuut besliste Arouna Koné de wedstrijd definitief. De aanvankelijk falende spits scoorde daarmee in de vierde opeenvolgende wedstrijd.

Da Costa

Ronald Koeman gaf in het duel tegen de Waalwijkers opnieuw de voorkeur aan Manuel da Costa als centrale verdediger. De jonge Portugees speelde afgelopen week goed tegen zowel AZ als Sparta Rotterdam en zag dat beloond met basisplaats tegen RKC. Daardoor verdween Michael Lamey uit het elftal en schoof Carlos Salcido door naar de plaats van linksback.

Het duurde overigens maar een half uurtje voor Koeman zaterdagavond opnieuw ingreep. Omdat RKC Waalwijk normaal gesproken met drie aanvallers speelt, opteerde de trainer aanvankelijk voor een opstelling met vier verdedigers.

Toen bleek dat zijn collega Adri Koster voor variant met slechts twee spitsen had gekozen, had Koeman Jan Kromkamp niet langer nodig. Met Jason Culina bracht hij een aanvallender ingestelde speler.

Verdienstelijk

RKC speelde het eerste half uur verdienstelijk tegen de grote Brabantse broer. Tim Janssen, opgeleid in Eindhoven, kreeg een vrije kopkans maar zag zijn inzet gekeerd door doelman Gomes. Ook Martijn Reuser en Pius Ikedia kregen mogelijkheden op de openingstreffer, maar verzuimden te scoren.

PSV had in die fase al een handvol kansen om zeep geholpen, maar bleef desondanks rustig wachten op nieuwe mogelijkheden. Direct na de pauze voerde het elftal van Ronald Koeman even de druk op en liep direct uit naar de comfortabele 2-0.

Aanvaller

Adri Koster toonde zich vervolgens geen angstige coach en bracht een aanvaller voor een verdediger en ging achterin één op één spelen. De Waalwijkers werden in het vervolg van de wedstrijd zowaar bij vlagen nog gevaarlijk, maar misten het scorend vermogen om de spanning in de wedstrijd terug te brengen.

Voor PSV, dat vorig seizoen nog sensationeel met 4-4 gelijkspeelde in Waalwijk, was het duel na de 2-0 ook wel gespeeld, al verhoogde Koné in de blessuretijd de stand nog naar 3-0. De ploeg weet dat het dinsdag opnieuw voluit moet gaan in de Champions League tegen Galatasaray. In dat duel kan PSV zich definitief plaatsen voor de volgende ronde van het toernooi.

Koeman

Ondanks de overwinning was PSV-trainer Ronald Koeman na afloop niet helemaal tevreden met de prestatie van zijn team. "Je moet altijd kritisch zijn en ik vond dat we voor rust niet goed speelden. Het tempo was te laag en we mochten blij zijn dat we niet achterstonden.''

Na de pauze voerden de Eindhovaren de druk op. Door goals van Ibrahim Afellay en Arouna Koné, die in blessuretijd ook de 3-0 maakte, besliste PSV de wedstrijd al snel.

Koeman: "Direct na rust hadden we onder aanvoering van de jonge Afellay de beste periode en scoorden we twee keer. Met die 0-2 was de wedstrijd wel gespeeld. RKC kreeg nog wel wat kansjes, maar echt in de problemen raakten we niet meer.''