DEN HAAG - ADO Den Haag heeft de eerste zege van het seizoen binnen. De ploeg van trainer Frans Adelaar versloeg zaterdagavond op eigen veld Heracles Almelo met 2-0. Santi Kolk en Eljero Elia maakten na de rust de doelpunten.

ADO vloog er vanaf de aftrap vol in. De thuisploeg besefte heel goed wat er op het spel stond. Na de slechtste seizoenstart ooit vormde het duel met Heracles de eerste 'finale' in een serie van drie. Ook in de komende wedstrijden tegen Excelsior (thuis) en Sparta (uit) zijn de Hagenaars alleen gebaat bij drie punten.

De spanning en nervositeit maakten van ADO in de eerste helft een driftige ploeg. De Haagse formatie speelde met te veel agressie en dat ging ten koste van de rust en de zuiverheid in de opbouw.

Toch kreeg de ongedurige thuisclub, met ook coach Adelaar soms opgewonden langs de kant, voor de rust enkele serieuze kansen.

Elia

Met name van Eljero Elia ging veel dreiging uit. De snelle spits miste in de 28e minuut de beste Haagse kans. Alleen voor doelman Martin Pieckenhagen faalde hij jammerlijk.

Heracles kon slechts sporadisch onder de zware druk van ADO vandaan komen. Tien minuten voor de rust was Remon de Vries dicht bij de openingstreffer. Doelman Robert Zwinkels tikte de schuiver van de Almelose middenvelder op de paal.

Ook na de pauze bleef ADO de strijdvaardigste ploeg. In de 57e minuut strafte de Haagse vechtmachine een foute uitgooi van Pieckenhagen uitstekend af. Via Ferrie Bodde en Michael Mols belandde de bal bij Kolk, die doeltreffend uithaalde, 1-0. Kort daarna stond Heracles met tien man door een domme, onbesuisde overtreding aan de zijlijn van aanvaller op Christian Kum.

ADO speelde daarna een gewonnen wedstrijd. Elia liet nog wel eerst enkele grote kansen liggen voordat hij in de 89e minuut het harde duel besliste: 2-0. Daarmee herhaalde de geschiedenis zich.

Nederlagen

Vorig seizoen zat ADO na acht nederlagen op rij ook dringend verlegen om een zege. Heracles bleek toen in Almelo eveneens een gewillige prooi (1-3).

Adelaar

Het moest er eens van komen. Dat was de nuchtere reactie van ADO-trainer Frans Adelaar zaterdagavond na de eerste competitiezege.

"Deze overwinning is een optelsom van onze voorgaande wedstrijden'', meende Adelaar. "We hebben in eerdere duels misschien wel beter gespeeld dan in deze wedstrijd, maar het gaat toch uiteindelijk om drie punten. Die hebben we eindelijk binnen. Opgelucht ben ik ook. Ik hoef me nu tenminste niet meer te verantwoorden voor het feit dat we in deze competitie nog niet hebben gewonnen.''

Excelsior

Op de valreep hield Excelsior nog een punt over aan het enerverende treffen met Vitesse. In de slotfase knalde invaller Johan Voskamp de gelijkmaker langs doelman Harald Wapenaar: 2-2. Gezien de krachtsverhoudingen na rust een verdiend punt voor de Kralingers.

Vitesse leek voor rust op een eenvoudige zege af te gaan, maar nadat Danko Lazovic met een rode kaart was heengezonden, kwam Excelsior na rust sterk terug en boog de 0-2 achterstand alsnog om in 2-2.

Binnen zes minuten leek Vitesse het duel op Woudestein al te hebben beslist. Eerst was het Anuele Pryor, die met een schuiver door de benen van doelman Zwarthoed 0-1 liet aantekenen. Even later kopte Lazovic de bal onberispelijk langs de doelman van Excelsior: 0-2.

Rood

Vitesse leek zonder problemen op de zege af te gaan, maar moest vijf minuten voor rust verder met tien man, omdat Lazovic na een trappende beweging naar Zijm met een rode kaart door arbiter Van Egmond naar de kleedkamer werd gestuurd.

Excelsior, dat aanvankelijk zijn strijdwijze had gewijzigd zonder de snelle, maar geblesseerde Slory, kon Vitesse tot een half uur nog bijbenen. In het tot dan evenwichtige duel kregen de Kralingers zelfs nog de beste kans, nadat de goed opgekomen Simr tegen doelman Wapenaar had aangeschoten en Grot vervolgens uit vrije positie naast schoot.

Tweede helft

Na rust trok Excelsior het initiatief naar zich toe. De Rotterdammers drukten de numerieke meerderheid in een licht veldoverwicht uit, hetgeen na een uur leidde tot een strafschop.

Invaller Dijkhuizen werd in het strafschopgebied gevloerd door Janssen. Luigi Bruins stuurde doelman Wapenaar vervolgens vanaf elf meter de verkeerde kant op: 1-2.

Vitesse kwam daarna ernstig in de moeilijkheden. Simr claimde vergeefs een strafschop, Van Dieren schoot rakelings over en Bruins kopte net naast voordat een verre uittrap van doelman Zwarthoed invaller Voskamp bereikte, die de verdiende gelijkmaker diep in blessuretijd inknalde: 2-2.