HEERENVEEN - Ajax heeft zaterdag de derde wedstrijd binnen zes dagen gewonnen. De Amsterdammers lieten Heerenveen in het eigen Abe Lenstra-stadion kansloos: 0-2. Tom de Mul en Wesley Sneijder maakten de doelpunten voor de club die eerder in de week Feyenoord en ADO Den Haag versloeg.

Net als tijdens de voorbije uitwedstrijden tegen FC Utrecht en Feyenoord oogde Ajax ook tegen Heerenveen geen moment op de ploeg die zich vorig seizoen onder trainer Danny Blind doelloos en schuchter over het veld bewoog. De recordkampioen zet de tegenstander ook in uitwedstrijden vaak op eigen helft vast.

De ploeg van Ten Cate miste in de eerste helft van het duel met Heerenveen mogelijk nog meer opgelegde kansen dan een week eerder in De Kuip. De regerend bekerkampioen kreeg voor rust zeven goede mogelijkheden maar scoorde slechts eenmaal. Tom de Mul rondde in de zeventiende minuut prachtig voorbereidend werk van Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder passend af: 0-1.

Ajax viel bij Heerenveen terug op een systeem dat eerder dit seizoen in de Utrechtse Galgenwaard goed uitpakte. De formatie speelde zonder linksbuiten. Ten Cate posteerde Urby Emanuelson als linkshalf. Wesley Sneijder voetbalde als meest aanvallende middenvelder in de rug van de spitsen Huntelaar en De Mul.

Perez

Kenneth Perez kon onmogelijk tevreden zijn met de strijdwijze van Ajax. De Deen was afgelopen zondag in de Rotterdamse Kuip nog betrokken bij alle vier de Amsterdamse treffers.

Perez kon vanaf de bank toekijken dat de beslissing van zijn trainer aanvankelijk goed uitviel. Ajax speelde een hele sterke eerste helft maar vergat alleen drie of vier keer vaker te scoren. Daardoor mocht Heerenveen lang blijven hopen op de gelijkmaker.

Lucht

Sneijder schonk Ajax in de 75e minuut uiteindelijk meer lucht. Hij verraste doelman Brian Vandenbussche met een vrije trap: 0-2. Ten Cate bracht in de slotfase nog Perez en Markus Rosenberg op het veld. De laatstgenoemde Zweed mocht alleen richting de doelman van Heerenveen wandelen maar miste.

Ten Cate

Trainer Henk ten Cate van Ajax liep met een tevreden glimlach door het Abe Lenstra-stadion. "Hier winnen niet veel ploegen. Dat weet ik uit ervaring'', stelde hij.

"We hebben in mijn ogen heel goed gespeeld. We hebben de ruimte op het veld goed benut. We hadden alleen vaker moeten scoren. Dat moet nog beter. We zijn met Ajax op de goede weg. Ik ben benieuwd waar dit eindigt'', aldus de trainer van de ploeg die over twee weken kampioen PSV ontvangt.

Verliezend trainer Gertjan Verbeek van Heerenveen sprak met veel respect over Ajax. "Ze zijn echt veel beter geworden. Voor rust hadden we al ruim achter kunnen staan. Toch kwamen we er in de tweede helft ook niet echt aan te pas. We hebben verdiend verloren.''