BASEL - Het kostte hem grote moeite om 'zijn' publiek ter wille te zijn. Roger Federer beleefde zaterdag enkele benauwde momenten voor hij in zijn thuisstad Basel de eindstrijd bereikte. Tegen de Thai Paradorn Srichaphan moest Federer in de beslissende tiebreak van de derde set twee keer een achterstand ongedaan maken. Dat lukte de nummer één van de tenniswereld.

Federer heeft het evenement in Basel nog niet op zijn lange erelijst staan en wil graag winnen. Srichphan deed zaterdag echter weinig voor hem onder. Federer won de eerste set met 6-4, de Thai was de betere in de tweede (6-3). Srichaphan bleef in de beslissende set keurig bij en leek in de tiebreak voor een sensatie te zorgen.

De Aziaat, nummer 54 op de wereldranglijst, kwam met 5-3 voor. Federer onderstreepte vervolgens zijn status met vier punten op rij. De in Basel geboren tennisser neemt het zondag op tegen de Chileen Fernando Gonzalez, die een Zwitserse finale voorkwam met een zege op Stanislas Wawrinka (6-4 6-4).

In St. Petersburg bereikten de Kroaat Mario Ancic en de Zweed Thomas Johansson de finale. Ancic, eerder de bedwinger van Raemon Sluiter, versloeg zaterdag de Letse nieuwkomer Ernest Gulbis met 6-2 en 6-3. Gulbis maakte zijn debuut op de ATP-tour. Johansson maakte een einde aan de lokale interesse door de Rus Igor Koenitsin ter verslaan. Koenitsin mocht op een wildcard deelnemen.

Johansson won tegen Gulbis de eerste set met 6-3 en leek in de tweede eenvoudig op de zege af te stevenen. Hij verspeelde echter een voorsprong van 4-1 maar bleef later in de tiebreak overeind.

Sjarapova

In Linz haalde Maria Sjarapova de finale. Ze versloeg de Zwitserse Patty Schnyder, die daardoor de Masters in Madrid mist. Schnyder meldde zich direct af voor het toernooi in het Belgische Hasselt, dat maandag begint. In de eindstrijd ontmoet Sjarapova haar landgenote Nadja Petrova, die als titelverdedigster afrekende met de Tsjechische Nicole Vaidisova. Sjarapova klom door de zege op Schnyder naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Ze verdreef de Belgische Justine Henin-Hardenne van die positie.