ST. LOUIS - De World Series zijn gewonnen door St. Louis Cardinals. De beslissing in de finale van de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie viel voortijdig. St. Louis triomfeerde vrijdagavond voor eigen publiek in de vijfde wedstrijd tegen Detroit Tigers met 4-2 en kwam daarmee op vier zeges tegen één. De laatste twee wedstrijden van de best-of-7-serie worden daarom niet meer gespeeld.

Voor St. Louis, opvolger van Chicago White Sox, was dit de tiende Amerikaanse titel maar de eerste sinds 24 jaar. In 1985, 1987 en 2004 gingen de World Series verloren tegen respectievelijk Kansas City Royals, Minnesota Twins en Boston Red Sox.

Kortestop David Eckstein werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de World Series. "Niemand geloofde in ons", sprak de gelukkige Eckstein in de feestvreugde na het ontsteken van een immens vuurwerk boven het met 46.638 toeschouwers volgepakte stadion. "Maar wij geloofden heilig in onszelf en de eindzege."

Coach Tony La Russa bereikte ook een hoogtepunt in zijn loopbaan. Hij werd na Sparky Anderson de tweede coach die de World Series wist te winnen met teams uit de beide Amerikaanse Leagues.

Nu met St. Louis uit de National League, In 1989 presteerde hij het met de Oakland A's uit de American League. Anderson was hem vooraf gegaan met de Cincinnati Red in 1975 en 1976 plus Detroit Tigers in 1984.

Held

In de vijfde en, naar later bleek, laatste wedstrijd speelde Jeff Weaver van St. Louis briljant vanaf de heuvel. "Weaver was onze held", verklaarde coach Tony La Russa. "Als we deze wedstrijd niet zouden winnen, moesten we weer naar Detroit en dan zou het nog weleens moeilijk kunnen worden voor ons. Dit was een cruciale wedstrijd en hij heeft die voor ons gewonnen."

Opmerkelijk

De eindzege van St. Louis Cardinals was wel opmerkelijk. Tijdens het reguliere seizoen won de club slechts 83 wedstrijden. Dit is het laagste aantal voor een kampioen van de World Series. Een verklaring lag bij een reeks van blessures aan het begin van het seizoen.

Al met al was de winst voor St. Louis meer dan verdiend. Detroit Tigers, als favoriet aan de finalereeks begonnen, speelde in een aanhoudend foutenfestival. Het veldspel was in de vier verloren duels zelfs een regelrechte aanfluiting.