ROME - De straf van Juventus in het fraudeschandaal van het Italiaans voetbal is teruggebracht. De degradatie naar de Serie B blijft van kracht, maar in plaats van zeventien minpunten heeft de club er nu nog maar negen. Het Hof van Arbitrage van het Coni, het Italiaans Olympisch Comité, heeft dat vrijdag besloten.

Ook Lazio en Fiorentina boekten succes bij de zoveelste beroepsprocedure in de zaak. De Romeinen ging terug van elf naar drie in de min, Fiorentina van negentien naar vijftien. Voor Milan (min acht) veranderde niets. Integenstelling tot Juve is dit drietal niet teruggezet.

Door de uitspraak lijkt Juventus weer kans te hebben na een jaar terug te keren in de hoogste afdeling. De Oude Dame maakte een sprong op de ranglijst van de Serie B. Juve heeft nu nog vijf punten achterstand op de tweede plaats, die recht geeft op promotie.

Hoofdrol

Juventus had onmiskenbaar de hoofdrol in het schandaal, dat in het teken stond van het manipuleren van scheidsrechters. Voormalig manager Luciano Moggi van de club werd gezien als de spil in de zwendel. Niet alleen werd de formatie uit Turijn teruggezet, het raakte bovendien twee nationale titels kwijt.

Na het CONI rest Juve nog één beroepsmogelijkheid. De club kan zich nog wenden tot het internationaal sportgerecht, het CAS.