EINDHOVEN - De manier waarop PSV de afgelopen weken speelde, leidde tot veel positieve kritiek. Vooral in Europese wedstrijden maakten de Eindhovenaren indruk. Ook in de Nederlandse competitie heeft het elftal van trainer Ronald Koeman inmiddels het ritme gevonden. "Dat heeft mij gedeeltelijk ook wel verrast", erkende de oefenmeester vrijdagmiddag.

Koeman zoekt de snelle groei van zijn selectie vooral in het klimaat dat in Eindhoven heerst. Hij noemde eens niet de haast spreekwoordelijke gemoedelijkheid in het Brabantse land, maar de houding van enkele van zijn meest ervaren spelers. "Die scheppen een prettige werkomgeving voor de nieuwkomers, waardoor zij zich snel kunnen aanpassen."

Aanpassen

Die prettige sfeer heeft ook te maken met de goede resultaten, besefte Koeman. "In dat opzicht hebben we eigenlijk een slechte periode nodig om te zien of het echt goed zit. Maar feit is dat er een groot vertrouwen heerst in dit elftal en dat de oudere jongens daar ook echt hun best voor doen. Jongens als Mendez, Da Costa en Salcido kunnen zich daardoor snel aanpassen en daar wordt een heel elftal beter van."

Door de resultaten en het goede spel, PSV won afgelopen woensdag nog met 7-0 van Sparta, groeit het zelfvertrouwen in de selectie bijna wekelijks. Volgens Koeman zit er daarnaast nog voldoende rek in zijn team. "We hebben een aantal jongens van de rond de 20 en jongens van 22/23 jaar. Daar zit nog heel veel progressie in."

Verbetering

"Het is alleen de vraag hoelang je een elftal bij elkaar kunt houden. We doen ons uiterste best om dat in ieder geval voor dit seizoen voor elkaar te krijgen. Ik heb echter wel begrepen dat er nu al links en rechts aan onze jongens wordt getrokken. Ik ben er wel van overtuigd dat we dit seizoen nog grote stappen kunnen maken. Er zit een vrij constante verbetering in het team."

Koeman vertelde dat hij die vooruitgang ook ziet in vastigheden; spelers die elkaars sterke en zwakke punten steeds beter leren kennen waardoor uiteindelijk een beter team ontstaat. "Beetje bij beetje ontstaat een vaste samenstelling en komt er meer duidelijkheid in de manier waarop we willen spelen. Dan kunnen spelers ook individueel beter worden."

Een voordeel is bovendien dat PSV een vrij hoog basisniveau lijkt te hebben. Koeman: "We hebben een type elftal dat qua spelers heel standvastig is. Ons niveau gaat bijna niet naar beneden, alleen maar naar boven. En dat is een prettige constatering."