AMSTERDAM - NEC is de nummer één van Gelderland. De Nijmeegse fans scandeerden het na de gewonnen derby tegen Vitesse (2-0) zo luidkeels, dat de spreekkoren tot in Arnhem te horen moeten zijn geweest. De spelers liepen maar een extra ererondje door het uitverkochte Goffert-stadion.

NEC hoeft geen kampioen te worden, hoeft niet per se Europees voetbal te halen. Als er van aartsrivaal Vitesse wordt gewonnen, is het goed. Aan die opdracht voldeed de thuisclub zondag alweer voor het vijfde achtereenvolgende seizoen. NEC staat tiende, Vitesse zakte naar de twaalfde plaats.

Beladen debry

Maar de uitkomst van de immer beladen derby deed de sombere tijden van het betaald voetbal in deze provincie, De Graafschap staat nog lager, tenminste in Nijmegen even vergeten.

Hersenschudding

De derby kende een onfrisse start. Er was nog geen fatsoenlijke actie geweest of beide trainers moesten hun taktisch concept al aanpassen. Voor Bochem, rechtsachter in Arnhemse dienst maar afkomstig uit Nijmegen, was de wedstrijd al na vijf seconden voorbij. De jonge verdediger liep na een botsing met Demouge een hersenschudding op. Terwijl hij op de brancard werd afgevoerd, moest ook de Nijmeegse aanvaller met een hoofdwond worden gewisseld.

Vitesse had na de eerste schrik als eerste door dat er moest worden gevoetbald. Amoah mikte de bal na een fraaie actie van Peeters tegen de paal. De paal was even later ook het eindstation van een schot van NEC-speler Hersi. De thuisclub had echter meer geluk, de bal stuitte via de rug van doelman Jevric voor de voeten van invaller Hristov. De Macedoniër kon in de 31e minuut niet meer missen, 1-0.

NEC verdiende de voorsprong en verdiende uiteindelijk ook de drie punten, daar waren beide trainers het na afloop ook roerend over eens.

Neeskens

Neeskens zag woensdag in de (verloren) bekerwedstrijd tegen Roda JC al wat terug van de werklust die hij predikt. De Nijmeegse ploeg kan leuk combineren, maar mist vooral op het middenveld zo vaak een speler die voorop gaat in de strijd. "Meer beleving", zag de trainer zowel in Kerkrade als zondag tegen Vitesse tot zijn genoegen. "Maar voor deze wedstrijd hoef ik niemand te motiveren."

Snoei

Collega Snoei zag enkele dagen voor de UEFA-cupwedstrijd in en tegen Liverpool een elftal dat zich niet bovenmatig wenste in te spannen. De ploeg had meer balbezit, maar deed veel te weinig met dat gegeven en was zelden tot nooit gevaarlijk.

De Arnhemmers werden afgebluft door NEC, dat vrijwel elk persoonlijk duel won. Dat ex-Vitessenaar Wisgerhof na een uur spelen de 2-0 kon aantekenen, was ook illustratief voor de verdedigende wanorde bij Vitesse. Wisgerhof werd na een hoekschop volledig vrijgelaten.

RKC rukt op

In een rechtstreekse confrontatie met Roda JC heeft RKC zondag de vierde plaats van de Limburgers overgenomen. Met tien man hielden de Waalwijkers de punten in eigen huis: 2-1. "Wij hadden hier goede zaken kunnen doen, want bij winst waren we wat steviger op de vierde plaats gekomen", concludeerde Roda JC-trainer Vloet teleurgesteld.

Al na 28 minuten moest RKC met tien man verder. Een handsbal van doelman Van Dijk net buiten het strafschopgebied leverde hem de rode kaart op, waardoor spits Putter het veld moest ruimen voor invaller-doelman Sinouh. De vrije trap mikte Anastasiou vervolgens op de lat.

"Ik zat met een heel tevreden gevoel te kijken. Ik had het idee dat het, net als tegen Feyenoord, niet mis kon gaan. Maar na die rode kaart zakte de moed me in de schoenen", keek trainer Jol van RKC terug op die fase.

Rood

De beste kansen waren en bleven ook na de rode kaart voor Van Dijk voor RKC, dat het opnieuw verdedigend ingestelde Roda JC volledig in de tang hield. Omdat Petrovic te lang treuzelde met alleen doelman Kujovic nog voor zich, moest de Joegoslavische middenvelder tot de 32ste minuut wachten voordat hij de score kon openen. Een voorzet van Janssen kopte hij resoluut achter de doelman van Roda JC (1-0).

Loeren

Ook tegen de tien man van RKC bleef Roda JC volharden in zijn verdedigende strijdwijze en loeren op de counters via Sonko en Cristiano. Een voorzet van de Braziliaan even voor rust werd evenwel verkeerd beoordeeld door Sonko. Pas na rust, nadat Janssen een voorzet van Boulahrouz koppend tot 2-0 had omgebogen, trok Roda JC het initiatief naar zich toe.

Echte kansen kregen de Limburgers echter nauwelijks. "Ik had gehoopt dat mijn ploeg in de rust wakker was geschud, maar ik kreeg dat gevoel niet", zei Vloet naderhand. Want ook in die fase konden de Limburgers amper imponeren. Pas nadat invaller Jongen van nabij de achterstand tot 2-1 had verkleind, kwam Roda JC tot een heus slotoffensief.

"Maar eigenlijk hebben we ook toen nog te weinig kansen gecreëerd", vond de trainer van Roda JC. Slechts Anastasiou, die op invaller-doelman Sinouh strandde, kwam nog dicht bij de gelijkmaker.

Hoogendorp, die pas een kwartier voor tijd mocht opdraven voor de geblesseerde Cornelisse, maakte in de laatste minuut nog 3-1, maar zijn treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. Ook Roda JC speelde de laatste minuten met tien man, omdat invaller Van Dijk tegen zijn tweede gele kaart was opgelopen.

FC Twente niet langs FC Groningen

Sinds het vertrek uit het door vele clubs gehate Diekman-stadion verwelkomt de fanatieke supporterschare van FC Twente de tegenstander met de kreet: "Welkom in de hel van Enschede." Tot groot ongenoegen van de luidruchtige aanhang branden er dit seizoen maar weinig ploegen in het sfeervolle onderkomen. Ook FC Groningen nam zondag een puntje mee naar huis: 0-0.

Vrieskou

Geplaagd door de vrieskou acteerde FC Twente alweer voor de achtste keer dit seizoen voor eigen publiek. Alleen tegen Vitesse werd gewonnen. Vijf gelijke spelen en een nederlaag tegen Feyenoord completeren de teleurstellende reeks thuisduels.

Ook tegen FC Groningen kende FC Twente veel problemen om het spel te maken. In de eerste helft miste Chris de Witte en de opnieuw tegenvallende Jurgen Cavens kansen op de openingstreffer. Na rust mocht FC Twente van geluk spreken dat FC Groningen slordig met de geboden ruimte omsprong. Sander Boschker reageerde uitstekend op een kopbal van Glen Salmon. Martin Drent raakte de paal en Glen Salmon verzuimde tot twee keer toe alleen voor Boschker te scoren.

FC Groningen

"We hadden meer verdiend", constateerde Ron Jans terecht. De oefenmeester begon het seizoen bij Emmen als assistent van Hennie Spijkerman. Als opvolger van de opgestapte Dwight Lodeweges (8 duels, 1 punt) is de voormalig profvoetballer bezig met een aardige reeks. Onder Jans haalde FC Groningen uit de laatste zeven ontmoetingen acht punten. De staart van de lange middenmoot komt langzaam in zicht.

Ook na het teleurstellende gelijke spel kan FC Twente de eerste helft van de competitie nog steeds bovenaan in de middenmoot afsluiten. De Tukkers moeten het voor kerst nog opnemen tegen Excelsior en RBC. "Het is te hopen dat we iets makkelijker gaan scoren", deed trainer Rene Vandereyken een wens.

De Belg heeft nog steeds vertrouwen in zijn aankoop Jurgen Cavens, de Belg die tot dusver slechts drie keer scoorde. Veelzeggend was misschien dat de begin dit seizoen uit de hoofdselectie verbannen Jack de Gier in de slotfase van het duel zijn rentree mocht maken.