BREDA - NAC Breda won de afgelopen maanden geen wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion. Ook donderdag tegen FC Utrecht leken de Bredanaars af te stevenen op een gelijkspel. In de blessuretijd van de tweede helft doorbrak NAC die trend. Arne Slot maakte 2-1.

Na het tegenvallende vorige seizoen, waarin NAC zich slechts via de nacompetitie wist te handhaven op het hoogste niveau, krabbelt de ploeg dit seizoen langzaam maar zeker omhoog. Tot donderdag beleefde het trouwe thuispubliek weinig plezier aan die voorzichtige wederopstanding.

Het was voor NAC al maanden geleden dat er op eigen veld werd gewonnen. Op 8 april versloegen de Brabanders NEC met 2-1. Dit seizoen behaalde de ploeg van trainer Ernie Brandts nog maar één punt in een thuiswedstrijd. In het duel tegen aartsrivaal Willem II vielen geen goals. De overige negen punten sprokkelde de ploeg buitenshuis bijeen.

De start van de thuisploeg beloofde donderdagavond nog niet veel goeds. FC Utrecht begon feller en leek NAC al in een vroeg stadium vast te zetten. Voormalig Utrecht-speler Patrick Zwaanswijk tekende na negen minuten echter voor de openingstreffer. De mee opgekomen verdediger verraste keeper Michel Vorm met een schot van twintig meter: 1-0.

Afstand

In het vervolg van de eerste helft had NAC Breda, onder aanvoering van de onstuitbare Leonardo, alle gelegenheid om afstand te nemen. De Brabanders kregen drie uitgespeelde mogelijkheden om de score op te voeren. Anouar Diba, Brian Pinas en Leonardo misten echter allen oog in oog met Vorm. Diba produceerde op aangeven van Leonardo een zwak rollertje; Pinas schoot hard naast en Leonardo tikte uit lastige positie net voorlangs.

Direct na de pauze strafte FC Utrecht het gebrek aan schotvaardigheid bij de thuisploeg af. Marc Antoine Fortuné scoorde uit een scherpe counter, nadat Leonardo balverlies had geleden op de helft van Utrecht. Lang leek het erop dat NAC opnieuw punten zou laten liggen in het eigen stadion. Een kopbal van Arne Slot in de laatste minuut zorgde echter voor een enorme vreugde-explosie in Breda: 2-1.