ROTTERDAM - Met een zwaarbevochten zege op subtopper FC Twente (2-1) heeft Feyenoord donderdagavond zichzelf gerevancheerd. De Rotterdamse ploeg had na de blamage zondag voor eigen publiek tegen Ajax (0-4) dringend behoefte aan succes.

Feyenoord dankte de overwinning aan een late treffer van invaller Jonanthan de Guzman. De Canadese tiener, die na Ajax zijn basisplaats moest afstaan, schoot in de 85e minuut schitterend raak uit een vrije trap (2-1). Het was de eerste nederlaag voor de Tukkers in acht competitieduels op rij.

Rustdagen

Na twee verplichte vrije dagen hervatte Feyenoord woensdag de training in een vijandige sfeer bij de eigen Kuip. De fanatieke fans vonden het helemaal geen goed idee van Koeman om na de afgang tegen Ajax de spelers twee rustdagen te geven. Donderdag kregen de Feyenoorders bij het betreden van De Kuip van het verbolgen legioen opnieuw een venijnige ontvangst. "Bloed, Zweet en Tranen!", brulden de supporters.

Koeman sprak zondag na het fiasco tegen Ajax ook van harde maatregelen. Hij kwam woensdag echter niet verder dan een handvol wijzigingen in zijn basisteam aan te kondigen. Ook dat vond het legioen teleurstellend. Wel spraken Koeman en technisch manager Peter Bosz gespierde taal richting spelers die het nog zouden wagen interne en/of gevoelige zaken te lekken naar de media. "Die schoppen we meteen naar buiten", liet Bosz stoer weten.

Prompt viel donderdag in een ochtendkrant een pikante uitspraak van een Feyenoorder te lezen over het "pittige" onderhoud dat Koeman woensdag met zijn verdeelde spelersgroep had. De anonieme speler sprak van een "zoetsappig" verhaal, waarmee hij het toch al afgebrokkelde gezag van Koeman (en Bosz) verder aantastte.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Ajax ontbraken donderdagavond Sebastian Pardo (geschorst), Karim Saïdi, Jonathan de Guzman en Ali Boussaboun in het basisteam. Stein Huysegems, André Bahia, Tim Vincken en Nicky Hofs waren de vervangers in een 4-3-3 systeem. Opvallend was dat de trage Philippe Leonard een herkansing kreeg van Koeman. De Belgische verdediger was zondag door Tom de Mul weggespeeld en al na een half uur gewisseld.

Leonard

Leonard maakte er opnieuw helemaal niets van. Bijna alles ging fout bij de arme Belg, die stijf van de stress stond. Hij had nog geluk dat arbiter Dick Jol geen strafschop zag in de manier waarop hij in de beginfase Sharbel Touma onderuit schoffelde.

Aanvoerder Theo Lucius was feitelijk de enige Feyenoorder die in de eerste helft voldeed. Hij ontpopte zich als een stabiele libero. Na een half uur haalde de Brabander een kopbal van Ramon Zomer fraai van de doellijn. Luttele seconden later knalde Touma alsnog raak, 0-1. Feyenoord kon daar alleen een gevaarlijke vrije van Hofs tegenover stellen.

Voortvarend

Met De Guzman voor de falende Leonard en Greene als nieuwe linksback begon de thuisploeg voortvarend aan de tweede helft. Huysegems zorgde koel voor 1-1 na een prima combinatie met Buijs. De Belgische spits maakte vorige week in Basel (1-1) ook al een belangrijke treffer.

Charisteas en De Guzman, beiden gestuit door Boschker, verzuimden daarna het opgepepte Feyenoord op voorsprong te zetten. Het was uiteindelijk de getergde De Guzman die voor veel gejuich en nog meer opluchting in de explosieve Kuip zorgde.