HILVERSUM - Hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Studio Sport vindt het ongewenst dat tv-belangen prevaleren boven belangen van sporters. Dat zei hij donderdag in reactie op de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om tijdens de Spelen van Peking (2008) de zwemfinales te verplaatsen van de avonduren naar de ochtend. Dat om de Amerikaanse tv-kijkers een beter tijdstip te gunnen.

Bekijk video

"Op deze manier dwingt de televisie sporters om vroeg uit bed te gaan, terwijl ik vind dat de televisie zich moet opstellen als een organisatie die het evenement registreert. Maar ik wil me niet naïef opstellen. De Amerikaanse zender NBC betaalt enorm veel geld en wil daarom populaire sporten uitzenden op voor Amerikanen gunstige tijdstippen. Hierdoor doen ze het karakter van de sport geweld aan en dat vind ik te ver gaan."

Holst van de nacht

Ook de Nederlandse kijker is met de beslissing een beetje in de aap gelogeerd. Op het oorspronkelijke finaletijdstip konden Nederlanders in de middaguren rechtstreeks meekijken. Wie nu zwemmers als Pieter van den Hoogenband live wil zien, moet in het holst van de nacht opstaan.

"We weten dat dit soort dingen kunnen gebeuren, maar leuk is het niet", zegt Nooter. "Al langer was echter duidelijk dat tijdens de Spelen van Peking veel rechtstreekse sportbeelden op voor Nederlanders ongunstige tijdstippen zullen worden uitgezonden."

Woede

Pieter van den Hoogenband heeft donderdag 'witheet' kennis genomen van de beslissing van het IOC. Zijn woede is vervolgens overgegaan in een enorme teleurstelling en een gevoel van machteloosheid, zei de olympisch kampioen donderdag in Eindhoven voor hij aan een training begon.

"Deze beslissing is er doorheen gedrukt. Ik begrijp ook wel hoe het er in de wereld aan toegaat. Het zijn politieke spelletjes waar wij geen weet van hebben, maar ik had graag meer tijd gehad om de voor- en nadelen op tafel te leggen om samen tot een welafgewogen besluit te komen", verklaarde de Nederlandse zwemvedette.

Het IOC besloot de zwemfinales op het ochtend- in plaats van het avondprogramma te zetten om de Amerikaanse tv-zender NBC tegemoet te komen. Die wilde de zwemfinales op 'primetime' uitzenden. Vanuit de hele zwemwereld kwamen er protesten tegen deze gang van zaken.