EINDHOVEN - De ziel van de zwemsport is verkocht aan de commercie. Zo reageert coach en technisch directeur Jacco Verhaeren op de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de olympische finales van de avond naar de ochtend te verplaatsen. "Dit is echt schandalig", foeterde hij.

"Het IOC moet juist de topsport beschermen tegen te veel commercie en nu wordt onze sport verkocht. Hier kunnen we niet mee leven. Bij een ander toernooi hadden we ons ook absoluut teruggetrokken. Omdat het de Spelen zijn, kan dat helaas niet."

Verhaeren werd donderdagochtend overvallen door de mededeling van het IOC. "Ik kan dit alleen maar onbetrouwbaar noemen", stelt Verhaeren. "We dachten allemaal dat het pas op 29 november zou worden besloten. Men wist ook dat we bezig waren om argumenten tegen de ochtendfinales te verzamelen. Zeker na het gesprek van Jacques Rogge met Pieter van den Hoogenband hadden we dit totaal niet verwacht. Dit is een heel slechte zaak."

Brief

Volgens Verhaeren zullen de acties gewoon doorgaan. Zo kan het IOC binnenkort een brief, ondertekend door alle topzwemmers, verwachten waarin alle bezwaren zijn opgesomd. Verhaeren: "Het heeft voor het besluit geen zin, maar we kunnen in ieder geval bewerkstelligen dat mensen van het IOC en de zwembond FINA zich straks in Peking met het schaamrood op de kaken zullen moeten vertonen."