MADRID - Barcelona heeft zaterdag de vijfde competitienederlaag van dit seizoen geleden. De ploeg van coach Van Gaal verloor bij Rayo Vallecano met 1-0. Real Sociedad blijft door winst bij Sevilla (1-0) koploper.

In de Champions League is Barcelona dit seizoen ongenaakbaar, maar in competitieverband laat de ploeg de ene na de andere steek vallen. Bij de Madrileense buurtclub Rayo Vallecano ging het opnieuw mis. Azkoitia maakte na 64 minuten de enige treffer van de wedstrijd. De Boer, Cocu en Kluivert waren de Nederlanders in de basis.

Een dag na de blamage lieten de ontevreden socios duidelijk hun mening blijken. Op de training scholden de fans trainer Louis van Gaal uit. Ze verwijten hem dat hij een verkeerde tactiek hanteert. Barcelona heeft inmiddels een achterstand van 13 punten op koploper Real Sociedad en maakt - volgens de Spaanse pers - de slechtse seizoensstart in het 103-jarige bestaan van de club.

Ook championsleaguedeelnemer Deportivo la Coruna leed puntenverlies. Bij hekkensluiter Recreativo kwamen de Galiciërs, met Roy Makaay in de basis, niet verder dan 1-1. Molina scoorde namens de thuisclub, Tristan maakte gelijk.

Real Madrid deed het stukken beter. De miljoenenploeg rolde Mallorca met groot gemak op: 5-1. Ronaldo en Raul maakten beiden twee treffers. Guti bepaalde in de 90e minuut de eindstand op 5-1. Valencia, tegenstander van Ajax in de Champions League, won gemakkelijk van Racing Santander: 2-0. Voor de thuisploeg scoorden Angulo voor - en de Noorse spits Carew na rust.

Middenvelder Valery Karpin zorgde ervoor dat Real Sociedad de ongeslagen nummer één in Spanje blijft. De Russische international maakte in de tweede helft het enige doelpunt uit bij Sevilla. Doelman Sander Westerveld ontbrak bij Real Sociedad wegens maagklachten.