PEKING - Ondanks protesten van atleten en coaches zullen de zwemfinales tijdens de Olympische Spelen van Peking in de ochtend plaatsvinden. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdag verklaard. Met dit besluit komt het IOC de Amerikaanse tv-zender NBC tegemoet, die nu op primetime de zwemfinales in de Amerikaanse huiskamers kan brengen.

Sportkoepel NOCNSF legt zich vooralsnog niet neer bij het besluit van het Internationaal Olympisch Comité. Dat heeft technisch directeur Charles van Commenée donderdag gezegd.

Het NOCNSF heeft de afgelopen weken via verschillende kanalen geprobeerd het IOC ervan te overtuigen dat de zwemmers erbij gebaat zijn om de finales in de avond af te werken. "Er zijn allerlei lobby's ingezet", aldus Van Commenée. "En die lobby is nu niet afgelopen." Begin december komen alle Europese nationale olympische comités bijeen. Van Commenée wil dan het onderwerp hoog op de agenda zetten.

Het IOC had gezegd pas op 29 november een besluit te nemen over het olympisch programma. Daarom is Van Commenée verbaasd dat het comité nu al deze mededeling wereldkundig maakt. "Dit kwam uit de lucht vallen", zei de technisch directeur. "Heel vreemd is dit."

Deze week vond in Peking een IOC-vergadering plaats. Erica Terpstra, NOCNSF-voorzitter én IOC-lid, heeft in de Chinese stad nog een onderhoud gehad met de FINA-voorzitter en Jacques Rogge, de preses van het IOC. Blijkbaar zonder resultaat.

Van Commenée

"Of het IOC de commerciële belangen boven de sportieve zet? Dat lijkt me wel", sprak Van Commenée. "Ik noem het een slechte mix van politiek en commerciële belangen."

De technisch directeur benadrukte dat indien het besluit onomkeerbaar blijkt, er bij NOCNSF, zwembond en atleten een knop om moet: "Als het definitief is, gaan we ons zo goed mogelijk op die andere omstandigheden voorbereiden", aldus Van Commenée. Eerder gaf zwemtrainer Jacco Verhaeren al aan dat hij in dat geval zo snel mogelijk belangrijke wedstrijden ook in de ochtend wil afwerken.

Van den Hoogenband

Vele topzwemmers, onder wie Pieter van den Hoogenband, hebben de afgelopen weken geprotesteerd tegen het voornemen om de finales in de ochtend af te werken, omdat dit indruist tegen de belangen van de sporters. Momenteel worden bij de grote toernooien 's ochtends de series afgewerkt en vinden de medaillewedstrijden 's avonds plaats.