PARIJS - De professionele wielerploegen gaan hun renners vragen mee te werken aan een DNA-test voor de start van het nieuwe seizoen. Dat hebben ze woensdag tijdens een bijeenkomst in Parijs besloten.

De ploegen, die zijn verenigd in de AIGCP, willen dat de internationale wielrenunie UCI voor 1 januari toestemming krijgt DNA-materiaal te onderzoeken. Het moet een nieuwe maatregel in het zware gevecht tegen doping worden.

"We vragen de renners toestemming om hun DNA te laten onderzoeken door de UCI", gaf Roger Legeay als vertegenwoordiger van de AIGCP woensdagavond aan. "Eerder hebben we al afgesproken in de contracten een voorwaarde over DNA-testen op te nemen."

Voor renners die betrokken zijn in het Spaanse dopingschandaal kan de nieuwe afspraak problemen opleveren. Renners als Jan Ullrich en Ivan Basso, dit jaar beiden van de Tour de France uitgesloten omdat hun naam in de Spaanse affaire opdook, zouden voor het tekenen van een nieuw contract een DNA-test moeten ondergaan. Beiden weigerden tot nu toe medewerking aan een dergelijk onderzoek.