AMSTERDAM - Drie dagen na de galavoorstelling in De Kuip schotelde Ajax de eigen aanhang een matig schouwspel voor. De koploper klopte woensdag hekkensluiter ADO Den Haag dankzij twee treffers binnen twee minuten: 2-0. De formatie vergat daarna het belang van een goed doelsaldo. Het publiek ging daarom morrend huiswaarts.

Bekijk video

Ajax acteerde in een veel te laag tempo. Daarbij hadden de spelers en technische staf van de regerend bekerwinnaar wel heel veel aandacht voor het overvolle programma van de komende weken waarin de club de basis voor een succesvol seizoen kan leggen. De koploper stuit achtereenvolgens op Heerenveen, Austria Wien, Heracles en PSV.

Met het oog op de overvolle agenda begon Ajax zonder Jaap Stam en Hedwiges Maduro aan de ontmoeting met de hekkensluiter. Beide spelers werden uit voorzorg buiten de ploeg gelaten. Stam kampte afgelopen weekeinde nog met een onwillige zenuw in zijn linkerbeen.

Technicus

De vermoeide Maduro kan niet een heel jaar lang drie duels in een week spelen. Roger verving Maduro als centrale middenvelder. De Spanjaard is een begenadigd technicus maar speelt wel vaak in een te laag tempo.

Uit nonchalance lijdt de Catalaan ook nog wel eens onnodig balverlies. ADO Den Haag kon daar niet van profiteren. De hekkensluiter wacht na acht duels nog steeds op de eerste competitiezege. Het is daarom niet ondenkbaar dat de ploeg volgend seizoen het nieuwe stadion als eerstedivisionist in moet wijden.

Zonder steun van de eigen aanhang speelde ADO Den Haag in de ArenA best leuk mee. De formatie verloor echter al snel het uitzicht op een stunt als in de laatste twee seizoenen toen het de uitwedstrijd bij Ajax met een gelijkspel afsloot.

Perez

Kenneth Perez stond in de dertigste minuut aan de basis van de openingstreffer. De Deen vond Klaas-Jan Huntelaar. De spits stuitte nog op doelman Robert Zwinkels maar zag hoe Gabri in de rebound wel succes had: 1-0. Wesley Sneijder zorgde twee minuten later met het hoofd voor een veilige voorsprong: 2-0.

Ajax vergat vervolgens hoe het vorig seizoen voor eigen publiek tegen ADO Den Haag twee punten verspeelde. De Amsterdammers domineerden toen ook de wedstrijd maar verzuimden de marge op te voeren. ADO Den Haag maakte in de slotminuten een achterstand van 2-0 ongedaan (2-2).

Gevolg

De hekkensluiter kon de uitstekende prestatie van het vorige seizoen dit keer geen goed vervolg geven. Eljero Elia kreeg in de 68e minuut een uitstekende doelkans. Hij faalde alleen voor doelman Maarten Stekelburg.

Ajax liet na wat landskampioen PSV wel presteerde. De volwassen landskampioen vijzelde het doelsaldo op met een zege op Sparta (7-0), dat net als ADO den Haag slechts een punt in acht wedstrijden bij elkaar sprokkelde. Ajax was al tevreden met drie punten.

Teleurstellend

Ajax-trainer Henk ten Cate was tevreden met de overwinning op ADO Den Haag (2-0). "Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het was een teleurstellend optreden van Ajax."

Ten Cate: "Te veel mensen gaven niet thuis. Dat is jammer, want na de overwinning op Feyenoord was het verwachtingspatroon hoog.

Het zegt alles dat Maarten Stekelenburg onze beste man was. Grygera en Heitinga hebben het net als De Mul ook goed gedaan. De rest was onvoldoende. Dat geeft misschien wel aan dat we nog niet volwassen zijn."