EINDHOVEN - Ogenschijnlijk moeiteloos voetbalde PSV zich woensdagavond naar een eenvoudige zege op Sparta. De landskampioen zette de naïef voetballende Rotterdammers in het Philips-stadion met 7-0 aan de kant.

PSV nam in de pauze van de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam afscheid van drie spelers die de club afgelopen zomer verlieten. Het drietal, Vennegoor of Hesselink, Lucius en Zoetebier, kreeg in de pauze een ovationeel applaus op het moment dat PSV al met 4-0 voorstond. Hun plaatsen in het veld zijn inmiddels overgenomen door nieuwe helden, die PSV geenszins zwakker hebben gemaakt.

Onder Guus Hiddink transformeerde de Eindhovense club de laatste jaren tot een professioneel voetbalbolwerk. De tijd dat in Brabant bescheiden naar de rest van Nederland werd gekeken, is inmiddels voorbij. Na het vertrek van Hiddink werd gevreesd voor een ontmanteling van het succes. Zijn opvolger Ronald Koeman doet qua prestaties voorlopig echter niet voor hem onder.

Start

Koeman is met PSV bezig aan een prima seizoensstart. Er werd weliswaar verloren van FC Twente en gelijkgespeeld tegen Heerenveen, maar na de overwinning op AZ van afgelopen weekeinde staat PSV 'gewoon' op de tweede plaats, met twee punten achterstand op koploper Ajax. In de Champions League is de balans helemaal positief. Na drie duels is de ploeg met zeven punten al bijna geplaatst voor de volgende ronde.

Na de successen van de afgelopen weken wachtte PSV woensdagavond het duel tegen Sparta Rotterdam, de hekkensluiter van de eredivisie. De ploeg van trainer Wiljan Vloet oogstte dit seizoen louter lof, maar verzuimde het goede voetbal te koppelen aan resultaat. PSV waakte vooraf dan ook voor onderschatting en dat was te zien aan de fanatieke manier waarop de Brabanders Sparta bespeelden.

Strijdwijze

PSV werd ook geholpen door de strijdwijze van Sparta. De ploeg begon het duel met drie spitsen en een aanvallende middenvelder. De thuisploeg maakte op professionele wijze gebruik van die optimistische spelopvatting. Vooral op het middenveld had PSV alle tijd en ruimte om te doen wat het wilde.

Het resulteerde in een vroege openingstreffer van Arouna Koné, die voor de derde opeenvolgende wedstrijd (Galatasaray, AZ en Sparta) doel trof. Daarna liep de landskampioen snel uit naar 4-0. Jefferson Farfan scoorde drie keer, waarvan één uit een penalty en Koné voegde ook nog een treffer toe aan zijn totaal.

Pauze

Na de pauze verlaagde PSV het tempo en wisselde Koeman bijna zijn hele middenveld. Phillip Cocu, Edison Mendez en Ibrahim Afellay kregen rust. Door alle vervangingen werd het spel van PSV wat minder dominant, maar zorgde de ploeg er desondanks wel voor dat Sparta niet dichterbij kon komen.

In de slotfase van het duel liep PSV zelfs nog uit naar 7-0. Verdediger Reiziger produceerde in de 78e minuut de 5-0, waarna Farfan met een mooie individuele actie zijn derde goal van de avond maakte. Timmy Simons bepaalde daarna de eindstand vanaf de strafschopstip op 7-0.

Voortreffelijk

Koeman was na afloop tevreden over het spel van zijn elftal. "Ik denk dat de wijze waarop we speelden meer dan voortreffelijk was", aldus de oefenmeester van de Eindhovenaren. "We hebben goed voetbal laten zien met goed positiespel en waren daarbij dodelijk in de afwerking."

PSV stond in de pauze van de wedstrijd al met 4-0 voor. "Toen was het wel gespeeld", zei Koeman direct na de wedstrijd. "Daarna hoopte ik dat we konden doorgaan op hetzelfde niveau als voor rust, maar het ging in een iets ander tempo. De wissels die we inbrachten, maakten uiteindelijk het verschil waardoor we alsnog uitliepen naar 7-0. Een prima uitslag. De score zegt alles over deze wedstrijd."