NIJMEGEN - De kwaliteiten van zowel NEC als Roda JC liggen vooral in defensief opzicht, aanvallend komen beide ploegen slagvaardigheid tekort. De 0-0 in de onderlinge ontmoeting was woensdagavond in Nijmegen daarom logisch.

NEC had drie wedstrijden op rij gewonnen, zelfs zonder dat doelman Babos een doelpunt hoefde te incasseren. Het betrof echter drie tegenstanders die op de ranglijst op gelijke hoogte (Heracles en NAC) of zelfs onder de Nijmegenaren (aartsrivaal Vitesse) geklasseerd staan.

Roda JC is van een ander niveau, de Limburgers behoren tot de subtop en reisden bovendien woensdag naar de Goffert in de wetenschap dat de laatste nederlaag alweer van vijf seizoenen geleden dateerde. De laatste ontmoeting tussen beide ploegen op Nijmeegs gras eindigde zelfs in ruime cijfers, 3-0.

Scoren

Ditmaal kwam Roda JC er in offensief opzicht echter ook niet aan te pas, zoals beide ploegen vooral moeite hebben met scoren. Het initiatief lag bij NEC, maar de aanvallers sprongen te gehaast met de schaarse mogelijkheden om. Denneboom, tot woensdag clubtopscorer met drie van de slechts zeven gemaakte doelpunten, en de aandoenlijk zwoegende, maar onfortuinlijke Holman konden Kujovic niet op de proef stellen. Dat gebeurde eigenlijk pas vijf minuten voor tijd toen de doelman een schot van Boutahar tot hoekschop kon verwerken.

In de basis noch op de bank van NEC was plaats voor Niedzielan, die aan het begin van de competitie al eens voor één wedstrijd naar het tweede elftal was verbannen. Been lijkt ondanks de geringe productiviteit van zijn huidige aanvallers nu het laatste greintje vertrouwen in de Pool te hebben verloren.

De beste kans van de wedstrijd ontstond halverwege die tweede helft uit na een scherpe counter van Roda JC. Ramzi kopte van dichtbij een voorzet van de zojuist ingevallen Cissé in, Babos redde met een katachtige reflex. Aan de andere kant haalde Agustien een overigens slappe inzet van verdediger Wisgerof van de doellijn, maar een treffer was gezien het schamele optreden van beide ploegen teveel gevraagd.

Groningen

FC Groningen heeft in het Euroborg Stadion nog geen enkele competitienederlaag geleden. Ook de eerste lichtwedstrijd van het seizoen leverde een zege op. Excelsior werd met 2-1 verslagen. Beide doelpunten werden met het hoofd binnengeknikt door de Noor Erik Nevland.

De 2-1 betekende een morele opsteker. FC Groningen verloor op vreemde bodem twee wedstrijden op rij Ajax (3-2) en Heerenveen (4-2). Het duel stond derhalve in het teken van eerherstel. Zoals gebruikelijk in Euroborg opende de thuisploeg aanvallend. Het dwong al na een halve minuut een kans af, maar Koen Van de Laak kon een voorzet van Luis Suarez net niet binnenknikken.

Balbezit

Groningen had vervolgens verreweg het meeste balbezit, maar vergat diepte in het spel te brengen tegen het povere Excelsior dat zonder topscorer Sebastiaan Steur (ziek) aantrad. Na 23 minuten namen de noordelingen verdiend de leiding. Nevland kopte na een omhaal van Rasmus Lindgren de 1-0 binnen.

De spelers van Excelsior beperkten zich tot gedisciplineerd verdedigen en een kans op een counter. Die kwam er op slag van rust. Grot verzilverde de eerste beste kans. Hij schoot vanaf ongeveer 16 meter raak.

Excelsior bleef derhalve in de eerste helft overeind en noopte Groningen door de gelijkmaker tot maximale concentratie. Dat gold zeker voor doelman Roorda, die tijdens de laatste twee wedstrijden drie blunders beging. De goedlachse sluitpost kon ditmaal niet op een fout worden betrapt. Dat was eigenlijk ook geen wonder, want hij kwam voor rust amper in gevaar.

Hervatting

Ook na de hervatting dicteerde de thuisploeg het spel. Nevland (schot op vuisten doelman Zwarthoed) en Fledderus (zijnet) lieten grote kansen liggen. Excelsior was geen enkele keer gevaarlijk. Het middenveld en de verdediging van Groningen werkten prima samen, waardoor er voor de Rotterdammers geen doorkomen aan was.

Voor Groningen lag dat in de 68ste evenwel anders. Fledderus gaf een voorzet op maat, waarna Nevland opnieuw met een kopbal de doelman van Excelsior kansloos liet. Het was de vierde seizoenstreffer voor de Noor. Beide teams stapten met tien man van het veld. De Groninger Lingren kreeg in de slotfase rechtstreeks rood (slaande beweging) en Drost kon vlak daarna (twee keer geel) vertrekken.

RKC

RKC heeft de kans om drie punten te pakken laten liggen. In Almelo bleef de ploeg van trainer Adrie Koster tegen Heracles steken op 1-1. De Almeloërs handhaafden daarmee de ongeslagen status op eigen terrein, hoewel RKC de beste kansen had om vóór de wedstrijden tegen PSV en AZ en het bekerduel met Feyenoord nog drie punten te halen.

Heracles begon aan de vierde thuiswedstrijd zonder de geschorste Emmanuel Boakye. De jonge Ghanees kreeg afgelopen zondag in de verloren uitwedstrijd tegen Willem II binnen tien minuten twee keer geel. Björn Daelemans was zijn vervanger als rechterverdediger.

De Belg kwam dit seizoen van RBC naar Almelo om te worden omgevormd van aanvallende middenvelder tot back. De vlak voor de competitie van Ajax gehuurde Boakye hield hem tot gisteravond uit de basisselectie.

Problemen

Daelemans kwam in de openingsfase al in de problemen. De aanvallen over de vleugels van RKC zorgden voor gevaarlijke situaties voor het doel van Martin Pieckenhagen. De Duitse sluitpost kon niet voorkomen dat Ruud Berger al na negen minuten doel trof. Martijn Reuser had vlak daarvoor al de lat geraakt.

Mulder kwam als rechtsback veelvuldig mee naar voren en de defensie van Heracles kon het gevaar vaak niet buiten het strafschopgebied houden. De kansen voor de thuisploeg waren voornamelijk afstandschoten. Een volley van Robert Schilder, na ruim een kwartier de eerste kans voor de ploeg van trainer Ruud Brood, werd door verdediger Stephan Keller van de doellijn gekopt.

Blunder

RKC-doelman Rob van Dijk blunderde vijf minuten later. Hij liet een directe vrije trap Robbert Schilder vlak onder de lat los en kreeg de bal pas achter de doellijn te pakken: 1-1. De Waalwijkers kregen na de aftrap ook bijna een cadeautje. Na wederom een goede aanval over de rechtervleugel werkte Peter Reekers de bal bijna in eigen doel.

In de tweede helft liet Pieckenhagen meermalen zien waarom de Almelose club hem contractverlenging heeft aangeboden. De doelman tekende eerder deze week bij tot 2008 en was de spitsen van RKC zowel binnen als buiten zijn strafschopgebied te snel af. Everton had zijn ploeg halverwege de tweede helft de overwinning kunnen bezorgen, maar de Braziliaanse spits schoot vrij voor doelman Van Dijk tegen de paal.