PAPENDAL - Meer dan vijftig coaches die de Nederlandse topsporters naar grote successen moeten leiden, krijgen een fulltime dienstverband met bijbehorend salaris.

Sportkoepel NOCNSF en het ministerie van VWS ontwikkelden het programma 'Coaches aan de top', waardoor 52 topsportcoaches fulltime kunnen werken.

Woensdag presenteerde technisch directeur Charles van Commenée van NOCNSF in Papendal de eerste 52 namen van coaches, die per 1 januari 2007 zeker zijn van een betaalde baan tot drie maanden na Peking 2008 of, voor de wintersporten, Vancouver 2010. Onder hen onder anderen zwemcoach Jacco Verhaeren, hockeycoaches Marc Lammers en Roelant Oltmans en turncoaches Boris Orlov en Frank Louter.

Instroom

Het programma wordt gefinancierd door VWS (4,5 miljoen euro per jaar) en NOCNSF (1 miljoen per jaar). Er is plaats voor ongeveer tachtig coaches, er staan er momenteel volgens Van Commenée nog dertien "op de drempel". "Binnenkort zijn er 65 coaches aan de top, dus blijft er ruimte over voor instromers."

Van Commenée brak bij zijn aantreden bij NOCNSF al een lans voor de coaches, die in zijn ogen de zwakke schakel waren in de Nederlandse topsport. Voor sporters was financieel gezorgd, er was in topsportprogramma's geïnvesteerd, maar de coaches hingen er maar wat bij. "Zij hebben de grootste invloed en impact op de prestaties", aldus Van Commenée. "Maar waar in het buitenland bij voorbeeld tien coaches fulltime met hun atleten werken, gebeurde dat hier gefragmenteerd, een paar uur per week."

Korea

Van Commenée haalde onder meer shorttrack aan als voorbeeld. "In Korea wordt fulltime getraind, daardoor winnen ze alles. Hier leveren we straks ook dezelfde inspanning. Het programma is een grote stap op weg naar verdere professionalisering. Het leidt tot betere prestaties, een betere rechtspositie, kennisontwikkeling en -uitwisseling."

De coaches die voor het nieuwe programma in aanmerking komen, moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten ze in dienst zijn van een bond ("gemeenschapsgeld geven we niet aan commerciële ploegen of clubs"), ze moeten sporters hebben in de top acht van de wereld, of met tenminste zicht daarop. Bovendien moet hij of zij 80 procent van de tijd besteden aan coaching en niet aan andere zaken.

Dubbelfunctie

"De coach moet coachen. Niet schoonmaken, reizen boeken of hotels regelen", aldus Van Commenée. Dat Oltmans deel uitmaakt van de eerste groep, zou kunnen betekenen dat hij de helft van zijn dubbelfunctie als technisch directeur/bondscoach van de hockeybond moet neerleggen. "Dat is een zaak van de bond", aldus Van Commenée, die de dag van de presentatie beschreef als 'historische dag in de Nederlandse topsport'.