ROME - Italië is dan wel wereldkampioen voetbal, maar steeds minder mensen gaan naar de stadions om hun helden in actie te zien. Gemiddeld zitten er in de Italiaanse Serie A nog geen 19.000 toeschouwers op de tribune. In het seizoen 1997/1998 was dit nog 31.161 bezoekers, terwijl in 1984/1985 gemiddeld 39.000 mensen de tribunes bevolkten. Dat maakte de Italiaanse sportkrant Gazetta dello Sport woensdag bekend.

Volgens de Italiaanse voetbalbond komen de lagere bezoekersaantallen door de verouderde en oncomfortabele stadions van de Serie A-clubs. De bond heeft de regering gevraagd de clubs belastingsubsidies te geven, zodat ze de entreeprijzen kunnen verlagen. Bovendien riep de bond op de clubs rentevrije leningen te verstrekken, zodat ze nieuwe stadions kunnen bouwen.

In de Italiaanse Serie B is juist een tegenovergestelde trend te zien. Het terugzetten van Juventus heeft de toeschouwersaantallen met bijna 107 procent doen stijgen.

Juve-channel

Er ligt echter al een kaper op de kust, want de Italiaanse topclub heeft woensdag zijn eigen tv-kanaal geopend. Op Juve-channel krijgen de fans informatie over trainingen, wedstrijden en exclusieve interviews met spelers en trainers.

Juventus heeft volgens schattingen ongeveer veertien miljoen fans en mikt in eerste instantie op 50.000 abonnees voor het nieuwe kanaal.