VEENOORD - Het vriest nog maar een klein beetje, maar toch. De eerste marathon op natuurijs vindt mogelijk maandag al plaats in het Drentse dorp Nieuw-Amsterdam of in het Groningse Noordlaren. Beide ijsclubs zijn zich aan het voorbereiden op een eventuele wedstrijd.

Een nachtje vorst met een temperatuur van min 6 is voldoende. In Veenoord ligt al ruim een centimeter ijs op de sintelbaan. "Er moet eerst drie centimeter liggen, voor een wedstrijd bij de schaatsbond mag worden aangevraagd", zegt ijsmeester Sieben in Nieuw-Amsterdam. Concurrent Noordlaren heeft ook een ijskorst van ruim een centimeter op de skeelerbaan liggen.

Beide ijsverenigingen sprenkelen vandaag meer water op het ijs voor de vereiste ijsdikte. "Afgelopen nacht hebben we zo'n 20.000 liter water op de baan gespoten. We kunnen nu gewoon doorgaan met spuiten, want overdag vriest het ook. Maandag kunnen we hier makkelijk een marathon organiseren", aldus ijsmeester Veldman van Noordlaren.

De marathonschaatsers hebben de komende week een druk programma. Vanaf dinsdag beginnen ze aan de Greenery-zesdaagse. De KNSB heeft dat avondevenement beschermd. Natuurijswedstrijden mogen tijdens de eerste vijf dagen van de zesdaagse wel worden georganiseerd, mits de finish om 12.00 uur plaatsvindt. De finale van de meerdaagse in Utrecht wordt zondagmiddag verreden en dan is er helemaal geen ruimte voor een natuurijswedstrijd.