HEERENVEEN - Op een avond dat de koukleumende spelers van Heerenveen en Feyenoord onderstreepten dat het voetbal gebaat is bij een korte zomerstop, vervolgde de nog niet zo lang geleden trotse winnaar van de UEFA-beker de lijdensweg die het na een goede start van de competitie inzette. Na alweer de vierde nederlaag (3-1) van het seizoen raakten de dolende Rotterdammers nog verder verwijderd van de landstitel, de enige mogelijkheid om het seizoen te redden.

Bijna halverwege de competitie heeft Feyenoord inmiddels acht punten minder dan Ajax, de Amsterdamse lijstaanvoerder die onverwacht twee punten bij De Graafschap inleverde. Erger nog dan de achterstand is voor de Rotterdammers dat de verantwoordelijke trainer maar geen mogelijkheid ziet om een einde te maken aan de vrije val die zijn elftal al maanden doormaakt.

Bert van Marwijk krijgt bijna wekelijks dezelfde vraag voorgelegd. Na weer een ondermaatse prestatie van zijn ploeg moet de oefenmeester vertellen hoe hij een einde denkt te maken aan de slechte reeks prestaties. Ook na afloop van de terechte nederlaag bij Heerenveen moest Van Marwijk het antwoord opnieuw schuldig blijven. "Pech met blessures en een gebrek aan vorm", verzuchtte hij voor de zoveelste keer.

Blessuregolf

Feyenoord wordt ook dit seizoen weer geplaagd door een immense blessuregolf. Zo moest Van Marwijk in de achtste minuut van het duel met Heerenveen terugvallen op zijn zesde doelman. Na Edwin Zoetebier, Patrick Lodewijks, Ronald Graafland en Bas van Wegen raakte ook Carlo L'Ami gekwetst.

De keeper blesseerde zijn schouder na een botsing met Romano Denneboom en is zeker twee maanden uitgeschakeld. Jesper Hogedoorn, amper zeventien en eerstejaars A-junior, mocht L'Ami vervangen. De nog schriele Hogedoorn reageerde twijfelend op hoekschoppen maar had weinig schuld aan de uiteindelijke nederlaag.

Weinig hoopgevend voor Feyenoord is dat Van Marwijk zijn ploeg maar niet aan het voetballen krijgt. De oefenmeester verwierf een half jaar geleden met de winst van de UEFA-beker grote roem. Op basis van bijna tweeënhalf jaar competitievoetbal scoort de oefenmeester echter geen voldoende. Geen speler is onder de trainer van Feyenoord structureel beter gaan functioneren. Van Marwijk kan zelden een wedstrijd met een goede wissel gunstig beïnvloeden.

Goede vervangers

Daarbij heeft hij samen met technisch directeur Rob Baan verzuimd om goede vervangers voor zijn bepalende spelers aan te trekken. In zijn 83e competitiewedstrijd in dienst van Feyenoord ging Van Marwijk alweer voor de 22e keer onderuit. De nederlaag tekende zich pas af nadat Thomas Buffel bij toeval in de 57e minuut met het hoofd scoorde.

De Belg zag tot zijn verrassing dat een doelpoging van Paul Bosvelt via zijn hoofd in het Friese doel belandde. Het antwoord van Heerenveen liet slechts zes minuten op zich wachten. Na een hoekschop mocht verdediger Petter Hansson van scheidsrechter Bossen in de rug van Pierre van Hooijdonk duiken. Mika Värynen profiteerde dankbaar: 1-1.

Denneboom

Weer zes minuten later schoot Romano Denneboom zijn ploeg op voorsprong. In een wanhopige zoektocht naar de gelijkmaker verzuimde Pierre van Hooijdonk met het hoofd gelijk te maken. Mika Nurmela zorgde er uiteindelijk voor dat zijn ploeg de wedstrijd zoals beloofd kon opdragen aan de vorige week na afloop van het duel met FC Groningen verongelukte Mars van Vossen, een hondstrouwe supporter uit het Zeeuwse (!) Tholen. "Dan zie je maar weer hoe relatief het voetbal is", constateerde de bedroefde trainer Foppe de Haan in nabijheid van een al even zorgelijk kijkende Bert van Marwijk.