DOETINCHEM - Ajax verloor niet alleen twee punten bij De Graafchap (1-1), maar ook twee belangrijke spelers. In de aantrekkelijke wedstrijd tegen de hekkensluiter op De Vijverberg vielen Rafael van der Vaart en keeper Joey Didulica uit met blessurs. Hun inzetbaarheid in de Champions Leaguewedstrijd tegen AS Roma is een groot vraagteken.

Bovendien kreeg Mido in de 84e minuut rood van arbiter Temmink, op advies van zijn assistent Brink. De spits sloeg tegenstander Van der Kruis, verklaarde Temmink. Hij mist volgende week zondag de topper tegen PSV. De Egyptenaar vertolkte sowieso een hoofdrol in de wedstrijd. Hij opende de score en leidde de 1-1 in.

Zoals elke week trad Ajax ook in Doetinchem aan met een nieuw elftal. De verdedigers Chivu, Trabelsi en Van Damme zijn geblesseerd, terwijl Litmanen de hele week was geveld door griep en niet optimaal fit was voor het treffen met De Graafschap. Afgezien van Chivu die geschorst is voor het duel met AS Roma, wilde trainer Koeman met het oog op de Europese confrontatie geen risico's nemen met de aangeslagen spelers.

Defensie

De defensie was behoorlijk verzwakt zonder Chivu in het centrum en Trabelsi op rechts, zowel in verdedigend als in opbouwend opzicht. Aan de rechterkant speelde De Jong, Maxwell op links en Pasanen in het centrum met Bergdolmo. Voor de Fin was het zijn eerste wedstrijd sinds 25 september (Internazionale).

Daarbij werd de verdediging in de 31e minuut nog extra verzwakt toen keeper Didulica uitviel met een heupblessure. Zijn vervanger Stekelenburg kwam, net als Pasanen, voor het laatst in actie op 25 september tegen Inter. Hij mist duidelijk ritme.

Winstverwachting

Na het 'gestolen' punt in Valencia rekent Koeman dinsdag op de volle winst tegen de Italiaanse club om uitzicht te houden op de kwartfinales. Cruciaal is wel dat Van der Vaart beschikbaar is. Hij liep al na twntig minuten een blessure op aan zijn linkerbovenbeen, een verrekking of een spierscheuring. De clubtopscorer is een bepalende speler voor Ajax, zeker in grote wedstrijden.

De wedstrijd tegen De Graafschap was voor de landskampioen zeker geen opwarmer voor de komende krachtmeting. Ajax moest vol gas geven, in tegenstelling tot de laatste weken toen het vrij simpel ging tegen Heerenveen, NEC en FC Twente. In de 18e minuut kwam Ajax op 1-0 door Mido, maar hij leidde kort na de rust ook de 1-1 in van Zafarin, doordat hij zijn 'man' Bakens liet lopen.

Koeman was woedend op de Egyptenaar: "Mido verzaakt op een ongelooflijke manier. Ik wilde hem wisselen, maar Sikora was aangeslagen. Dit soort fouten mag niet voorkomen op dit niveau. Hij moet veel meer met verstand spelen."

Succes De Graafschap

De Superboeren begonnen slecht aan het seizoen, maar klimmen de laatste weken gestaag uit het dal, met zeges op NAC, FC Zwolle (voor de beker) en een gelijkspel bij Vitesse. Duidelijk is dat de ploeg schrijnend behoefte heeft aan een kwaliteitsinjectie en blij moet zijn als ze rechtstreekse degradatie ontloopt.

Het gebrek aan kwaliteit compenseerde de ploeg tegen Ajax door met inzet, agressiviteit en met risico's te voetballen. Ajax had met meer raffinement kunnen én moeten winnen. Maar de aanvallers Sikora, Van der Meyde en later invaller Ibrahimovic, lieten het opnieuw afweten. Koeman: "Voorin hebben ze niet gedaan wat ze moesten doen: samenspelen, elkaar de bal gunnen en niet voor eigen succes gaan."