PERTH - De Road to Gold van de Nederlandse hockeysters in Perth is met zilver geëindigd. Zondag kwam er in de finale een einde aan het Australische sprookje van de "Leeuwinnen van Lammers". Argentinië, dat nog nooit de wereldtitel mocht vasthouden, bleek in een bloedstollende strafballenserie over de sterkste zenuwen te beschikken.

Na de normale speeltijd en de verlenging was de stand 1-1. Bij de achtste strafbal gaf Oranje zich gewonnen: 3-4. Fatima Moreira de Melo miste de beslissende push. Doelvrouw Clarinda Sinnige hield met vier reddingen Nederland lang in de race. Naast Moreira de Melo faalden ook Ageeth Boomgaardt, Mijntje Donners, Minke Smabers en Chantal de Bruijn vanaf 6.40 meter.

Buiten mededinging mocht bondscoach Marc Lammers zaterdag meedoen aan een weddenschap onder Nederlanders over de uitslag van de finale. De 33-jarige Brabander hoefde geen seconde na te denken: -0 voor Nederland. Al na vijf minuten in de grillige eindstrijd had die voorspelling zondag geen waarde meer. Arrondo profiteerde van knullig balverlies bij Ellis Verbakel, 0-1.

Het was niet het enige foutje dat Oranje in de eerste helft achterin maakte. De beste Nederlandse linie van het WK maakte uitgerekend in de belangrijkste wedstrijd een onzekere indruk. Ook Minke Booij en Maartje Scheepstra verloren de bal op een riskante positie, maar mede dankzij goed ingrijpen van doelvrouw Clarinda Sinnige, die in de 26e minuut ook de eerste Argentijnse strafcorner onschadelijk maakte, liet Nederland voor de rust niet nog meer schade op.

Opvallendste speelster bij Oranje in de defensie was Janneke Schopman. De centrale verdedigster speelde met een enorme pleister op haar gehavende jukbeen. Na enkele coördinatietesten op de ochtend voor de wedstrijd werd Schopman, die vrijdag in de halve eindstrijd tegen China (1-0) een vrije slag vol in het gezicht kreeg, speelklaar bevonden. Ook Femke Kooijman, die door een rugblessure het duel met China miste, was als wisselspeelster weer van de partij bij Oranje. Kim Lammers en Aniek van Hees, goed voor drie WK-treffers, moesten de finale vanaf de tribune bekijken.

Ook Argentinië kon in de sterkste opstelling aantreden, ondanks een tweetal zware blessures in het begin van het WK. Vanina Oneto, ook bekend in de Nederlandse competitie, brak in de eerste wedstrijd een vinger. Mercedes Margalot, die na de winterstop waarschijnlijk voor het Bredase Push speelt, brak haar neus. Beide speelsters waren voor de halve eindstrijd tegen de onttroonde titelhouder Australië (1-0) alweer beschikbaar. Ook Margalot speelde met een grote pleister op haar gezicht.

Na de snelle treffer van Argentinië, dat op weg naar de finale alle acht wedstrijden won, kreeg de finale een wisselend karakter. Beide ploegen hadden soms een overwicht, maar de beste kansen waren in de eerste helft voor Argentinië. Nederland was alleen met een backhandschot van Fatima Moreira de Melo, dat naast het doel verdween, even gevaarlijk.

Nederlaag

Ook na de rust kon Oranje voorin aanvankelijk weinig afdwingen. De karaktervolle ploeg van Lammers perste er evenwel nog een indrukwekkende eindsprint uit. Drie strafcorners op rij van Boomgaardt in de laatste drie minuten, waarvan twee in de extra speeltijd, leverden de niet meer verwachte gelijkmaker op (1-1). In de zenuwslopende verlenging kon de 30-jarige vleugelverdedigster van Den Bosch uit twee korte hoekslagen niet opnieuw toeslaan. In de strafballenserie ging het nerveuze Oranje alsnog onderuit.

Na de enige 'nederlaag' bij het WK voor Oranje, dat vier geleden in Utrecht ook als tweede eindigde, was de frustratie groot in het Nederlandse kamp. De wereldtitel had een bekroning moeten zijn voor een lange, intensieve voorbereiding waarin de meiden van Lammers sterk naar elkaar toegroeiden.

Ook de routiniers Donners, die zondag met haar 192e interland recordinternational van Oranje werd, en Boomgaardt, die haar 150e cap veroverde, hadden een mooier jubileum verdiend. Het is nog maar de vraag of beide toonaangevende speelsters er over twee jaar bij de Olympische Spelen van Athene (2004) nog bij (willen) zijn.