NIEUWEGEIN - De Nederlandse zwembond KNZB wil dat de internationale zwembond FINA het standpunt over de zwemfinales bij de Olympische Spelen in Peking duidelijk onder aandacht brengt bij het Internationaal Olympisch Comité.

De internationale federatie heeft onlangs in de media laten weten het niet eens te zijn met het verplaatsen van de belangrijkste wedstrijden naar de ochtend. Maar de KNZB vindt dat de FINA dit nog een keer schriftelijk aan het IOC moet laten weten.

Om de Amerikaanse televisiezender NBC tegemoet te komen, overweegt het IOC de de olympische zwemfinales naar de ochtend te verschuiven. Er is binnen de zwemwereld veel tegenstand tegen dit plan. Finales zijn altijd in de avonduren.

Niet duidelijk

KNZB-voorzitter Erik van Heijningen en directeur Jan Kossen vonden dat ze actie richting de FINA moesten nemen na geluiden over onduidelijkheid bij het IOC. "We hebben van diverse kanten gehoord dat de FINA in de ogen van het IOC niet duidelijk is. Volgens het comité is ook de FINA voorstander van de finales in de ochtend.

De bond heeft dit dan wel ontkend, maar we willen voorkomen dat het allemaal te schimmig wordt. We willen daarom dat de FINA dit duidelijk laten weten", aldus Kossen. "Daarnaast weten we dat iedereen nu bij elkaar is voor een IOC-bijeenkomst in Shanghai. Dit is een goed moment om de druk op te voeren."

Erica Terpstra

De KNZB heeft NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra gevraagd in China over dit onderwerp een gesprek te arrangeren met FINA-preses Larfaouie en IOC-voorzitter Jacques Rogge. Charles van Commenée, tehnisch directeur van NOCNSF, liet woensdag weten dat Terpstra inmiddels heeft bevestigd dat ze met het duo om de tafel zal gaan zitten om de lobby tegen de finales in de ochtend nog verder te versterken.

Kossen: "Het is belangrijk dat alle mogelijkheden worden aangegrepen om de IOC van dit plan af te brengen. Pieter van den Hoogenband is bezig de grootste zwemmers achter zich te krijgen. Wij zijn degene die op bestuurlijk niveau iets kunnen doen. We brengen ook andere Europese bonden op de hoogte van ons initiatief. Wellicht kan daar gezamenlijk ook nog iets uitkomen."

Op 29 november beslist het IOC in Koeweit over het tijdstip van de zwemfinales.