MANCHESTER - Manchester United heeft zaterdag in de Engelse competitie koploper Arsenal een nederlaag bezorgd (2-0) en daarmee is de spanning volledig teruggekeerd. Zeker ook omdat Chelsea met -1 won bij Everton, mede dankzij een doelpunt van Jerrel Hasselbaink. Het gat tussen de beide Londense clubs is nog twee punten. Manchester United heeft een punt minder dan Chelsea en staat nu derde.

Liverpool viel weg uit de top drie door een nederlaag bij Charlton Athletic. De tegenstander van Vitesse in de strijd om de UEFA-beker verloor met 2-0 door doelpunten van Euell en Konchesky. De ploeg van coach Houllier is aan een verontrustende reeks bezig; in de laatste vijf duels werd één punt gehaald.

Het wegvallen van Fortune is een tegenslag

Het was zaterdag voor Manchester United alles of niets. De formatie van trainer Ferguson moest het stellen zonder de geblesseerde vedetten Beckham (ribblessure), Keane (herstellend van een heupoperatie) en Ferdinand (dijbeen). Het drietal is op de weg terug. Een nieuwe tegenslag is het wegvallen van verdediger Fortune. Zaterdag toonden scans aan dat de Zuid-Afrikaans international een week eerder tegen Liverpool zijn been had gebroken.

Het optreden van Van Nistelrooij was indrukwekkend

Er bleven op Old Trafford voldoende sterren over. Bij voorbeeld Ruud van Nistelrooij, die in beide doelpunten een aandeel had. De eerste treffer was discutabel omdat de Nederlander de bal met de hand meenam om vervolgens Veron in staat te stellen te scoren. Bij het doelpunt van Scholes, dat het duel ruim een kwartier voor tijd besliste, was zijn rol imponerender. Van Nistelrooij nam de bal aan, draaide weg en passte keurig op Scholes, die afrondde. Bij Arsenal verscheen Dennis Bergkamp na 68 minuten in het veld, maar zijn optreden was niet indrukwekkend.

"United was agressiever"

Arsenal-coach Wenger reageerde nuchter op het verlies. "Ik was niet onder de indruk van hun spel, maar United was agressiever, toonde meer de wil om te winnen", concludeerde de Fransman. Breekpunt was volgens Wenger de omstreden goal van Veron. "Die viel op een moment dat hun fans voorzichtig begonnen te fluiten en ze steeds meer fouten maakten. Na dat doelpunt, onterecht toegekend, ging het publiek er weer achter staan."

Naysmith scoorde net voor rust tegen

Chelsea meldde zich nadrukkelijk in de titelrace dankzij een -1-zege bij het hooggenoteerde Everton. Stanic en Hasselbaink hadden de Londense ploeg, met ook Mario Melchiot in de basis, al na een half uur een veilige 2-0-voorsprong bezorgd. Naysmith scoorde net voor rust tegen, waarna oud-Ajacied Gronkjaer in de negentigste minuut aan alle onzekerheid een einde maakte: 1-3.