AMSTERDAM - Tjerk Bogtstra paste er maandag voor na te trappen richting de tennisbond KNLTB. Maar de gewezen captain van het Daviscupteam heeft weinig begrip voor de manier waarop hij door de bond opzij is gezet.

"Ik ben niet rancuneus, maar wel diep teleurgesteld. Na al de jaren dat ik mijn nek heb uitgestoken voor het Nederlandse tennis, heb ik dit niet verdiend. Ik vind de argumenten van de bond zwak en verrassend. Het is daarom ook moeilijk voor mij om mee te leven. Ik heb zes jaar lang met een hoop passie en plezier bij de bond gewerkt en had dit graag wil continueren."

Bogtstra werd vorige week volledig overrompeld door de mededeling van technisch directeur Hans Felius dat zijn contract, dat op 30 september afliep, niet zou worden verlengd.

Degradatie

Hij reisde die dag naar het bondsbureau in de veronderstelling dat hij samen met Felius en Richard Krajicek, bestuurslid topsport, het seizoen zou evalueren. Daarnaast verwachtte hij met de twee van gedachten te wisselen over hoe hij na de degradatie uit de wereldgroep met het Daviscupteam verder zou moeten.

"Maar er is niks van een evaluatie terechtgekomen. Tot mijn grote verrassing kreeg ik meteen te horen dat mijn contract niet zou worden verlengd. Ik kan er op zich mee leven dat de bond dat niet wil, maar niet met de manier waarop het nu is gegaan. De bond wilde zelfs het bericht naar buiten brengen dat het in gezamenlijk overleg was besloten. Maar dat is absoluut niet waar." Bogtstra kon zich nog wel enigszins vinden in het argument dat de KNLTB voor de nieuwe generatie een andere coach wil aanstellen.

Perplex

Maar tot zijn grote verbazing kreeg Bogtstra als tweede reden voor zijn voeten geworpen dat hij het beleid en de visie van de KNLTB niet goed zou uitdragen. "Ik stond daar echt perplex van. Ik heb die zin zelfs opgeschreven omdat ik er helemaal niks van snapte. Ik heb daarna nog uitleg gevraagd, maar ik begrijp er nog steeds niets van. Felius zei ook dat ze verder willen met een fris iemand, maar ik ben fris."

Ervaring

Bogtstra vindt het ook ongepast dat de bond de beslissing zonder enige evaluatie met hem of de spelers heeft genomen. Ook kopman Raemon Sluiter werd volledig verrast door de mededeling. "Ik weet dat de spelers en het team met mij hadden willen doorgaan. Zij willen mij daar op die plek", aldus Bogtstra. "Ik heb altijd mijn nek uitgestoken en had heel goede contacten met de spelersgroep, maar meneer Felius denkt daar anders over. Ik begrijp het nog steeds niet."

Bogtstra bestrijdt ook dat hij te weinig ervaring zou hebben met de nieuwe talenten als Thiemo de Bakker en Robin Haase. Hij was graag met de jonge jongens verder gegaan. "Ik ben altijd positief geweest over de jeugd en heb drie van de vier spelers al in mijn team gehad. Ik heb alleen wel gezegd dat we voorzichtig met ze moeten zijn. De bond vond De Bakker zelf ook nog te jong. Ik ben nota bene adviseur bij House of Sports, dat de begeleiding van De Bakker en Haase doet. Daarom is het allemaal moeilijk te accepteren voor mij."