WARSCHAU - Het Poolse voetbal staat al twintig jaar stil. Dat zegt Leo Beenhakker, de Nederlandse bondscoach van het land. "Ook de trainers hebben zich al die jaren niet verder ontwikkeld", zegt de Nederlander in de krant Wyborcza.

Beenhakker is drie maanden in dienst van de Poolse nationale bond. Hij baarde enig opzien met de recente zege op Portugal, na een tegenvallende start in de kwalificatie. Desondanks hekelen invloedrijke sportpersoonlijkheden uit het land de keuze van een buitenlander op de post. "Daar heb ik nog geen seconde van wakker gelegen", verklaarde Beenhakker.

Hij schroomde niet zich kwetsbaar op te stellen. "Deze uitspraken zullen me hier geen goed doen, maar het voetbal uit Polen heeft het contact met de rest van de wereld volledig verloren. Overal is de sport in ontwikkeling, in dit land staat het stil."

Kritiek

"Wat mij stoort", zegt Beenhakker, "is dat ik hier van de insiders slechts kritiek krijg. Laat ze met suggesties komen hoe het beter kan. Maar men ziet niet in hoe slecht de situatie is. Kijk naar het optreden van Legia Warschau in de Champions League. Het was een ramp."

Drie problemen constateert Beenhakker. "Er is een gebrek aan infrastructuur, de opleiding deugt niet en er is geen methode om de trainers meer kennis te geven. Ze doen hun best, maar weten simpelweg niet waar het om gaat."