ROTTERDAM - Voetbalclub Sparta heeft een stadionverbod opgelegd aan alle personen die zaterdag werden opgepakt na relletjes op de tribunes tijdens Roda JC-Sparta. Het is een maatregel die minimaal achttien maanden duurt voor zowel de uit- als thuisduels van de Kasteelclub. In totaal pakte de politie in Kerkrade 32 mensen op, van wie er zeventien bekend zijn bij Sparta.

De maatregel van Sparta loopt vooruit op de door de KNVB te nemen sancties. Een groep van ongeveer vijftig personen had speciale kortingskaarten gekocht voor een vak waarin uitsluitend Roda JC-supporters thuis horen. Op de tribune daagden zij de aanhang van de thuisploeg uit, waarna de problemen begonnen.

Volgens Roda JC heeft een juiste controle op de uitgifte van deze speciale tickets ontbroken.

FC Utrecht

Ook FC Utrecht neemt maatregelen naar aanleiding van de ongeregeldheden die zondag uitbraken in stadion Nieuw Galgenwaard. De club hangt het witte doek weer voor het uitvak dat daar eerder hing. Hierdoor wordt het voor supportersgroepen moeilijker om elkaar te lijf te gaan.

Zondag gingen supporters van FC Utrecht en ADO Den Haag met elkaar op de vuist nadat zij door de hekken waren gebroken. Ook werden vernielingen aangericht. De mobiele eenheid voerde charges uit. Elf mensen werden gearresteerd.

Het doek werd aan het begin van vorig voetbalseizoen weggehaald na overleg met de gemeente. "Er waren lange tijd geen incidenten geweest en we dachten dat het wel kon", zegt FC Utrecht-voorzitter Jan Willem van Dop. "We denken nu dat het doek ook een preventieve werking heeft." Momenteel worden ook andere maatregelen onderzocht die incidenten moeten voorkomen. Welke dat zijn, kan Van Dop nog niet zeggen.

Twee andere risicowedstrijden van zondag, Feyenoord-Ajax en NEC-Vitesse, verliepen zonder grote problemen.