ROTTERDAM - Sparta en Fortuna Sittard zakken almaar dieper weg. De roemruchte clubs, die vorig seizoen degradeerden uit de eredivisie, beleven ook barre tijden in de eerste divisie waarbij hun bestaansrecht op het spel staat. Sparta ging vrijdag met 5-0 onderuit tegen Helmond Sport, terwijl Fortuna op de laatste plaats staat door het verlies tegen FC Den Bosch, de derde degradant van de vorige competitie.

Michels velde het lot over Fortuna, dat bovendien de concurrenten FC Dordrecht (tegen Eindhoven) en MVV (ten koste van VVV) zag winnen. Sparta duikelt ook steeds verder op de ranglijst en gaat ook spannende tijden tegemoet wat betreft het toekomstperspectief. In de winterstop is een financiële injectie dringend nodig om verder te kunnen.

Publiek joelde Sparta uit

De vierde thuisnederlaag leed Sparta al. Het publiek, bijna 4000, joelde de spelers, de trainer en het bestuur dan ook uit, maar de commotie bleef beperkt buiten de kalklijnen. Tegenover de neergang van Sparta staat de opkomst van Helmond Sport onder trainer Jan van Dijk. Zijn reputatie ging aan diggelen bij Roda JC, maar in Helmond zette hij met beperkte middelen een goede ploeg neer.

Helmond Sport beste kansen

Helmond Sport is vierde in de eerste divisie en heeft de meeste kans de periodetitel te veroveren. Volgende week valt de beslissing in het duel met Emmen. De Drentse ploeg nam de koppositie over van Den Haag door TOP Oss weg te vegen, 5-0. Bij Emmen speelde Alfons Arts zijn 500e wedstrijd in het betaalde voetbal. Den Haag speelt zondag tegen Volendam. Den Bosch is de derde ploeg met een beste kans op de periode.