AARHUS - Het lijkt erop dat de Nederlandse handbalmeiden zelf niet in hun missie geloven. Ze willen dolgraag bij de wereldtop horen, maar op hun weg omhoog verliezen ze vaak meer van zichzelf dan van de tegenstander. De vrouwen hadden vrijdag bij hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap in Denemarken weer eens zo'n bui. Ze gingen in Aarhus volkomen onnodig onderuit tegen Frankrijk (25-24).

Tot drie minuten voor tijd domineerde Nederland de wedstrijd. Met een uitblinkende Olga Assink aan de cirkel (11 doelpunten) leek Frankrijk, de nummer vijf van het laatste EK en WK, rijp voor de sloop. Maar net zoals bij andere sleutelduels in de afgelopen jaren maakten de speelsters op het beslissende moment cruciale fouten.

Slordige passing en gemiste kansen

In de eerste helft raakten ze bij een voorsprong van 8-3 al het spoor bijster. Met slordige passing en gemiste kansen lieten ze Frankrijk terug in de wedstrijd komen (12-11). Na rust hervond de ploeg zich en bleef voortdurend op voorsprong staan. Maar in de slotfase ging het weer gruwelijk mis, dit keer ook in de verdediging.

Voor Oranje had het kampioenschap in het handbalmaffe Scandinavische land niet slechter kunnen beginnen. Nu moeten de handbalsters scoren in de resterende twee pouleduels om de tweede ronde te halen. De komende tegenstandsters zijn niemand minder dan thuisland Denemarken, dat gesteund wordt door 5000 knotsgekke fans, en het stugge Oekraïne.

'We vergooien het steeds weer'

Na afloop was het ongeloof van de Nederlandse gezichten af te lezen. "We vergooien het steeds weer", verzuchtte Jokelyn Tienstra, die in de eerste helft nog weergaloos stond te keepen. "Ik heb eigenlijk geen zin om erover te praten", baalde Natasja Burgers. "Ik heb dit al honderd keer meegemaakt en word er doodziek van."

Ook vorig jaar in eerste ronde WK uigeschakeld

De geschiedenis herhaalt zich steeds weer. Ook vorig jaar verloor Nederland in de eerste ronde van het WK in Italie onnodig met een goal verschil van de Francaises. Ook toen was het team beter. De stilstand van Oranje is dus vooral een mentaal probleem. Want andere excuses gelden zo langzamerhand steeds minder.

De Nederlandse basisspeelsters zitten allemaal bij topploegen in Denemarken, Duitsland en Spanje. De meeste leven al een paar jaar als prof en zijn wekelijks competitie op hoog niveau gewend.

Assink, Feijen en Van der Wissel verdienen hun brood bij de Deense koploper GOG Gudme. Ana Razdorov van Odense is zelfs met afstand topscorer van deze competitie, algemeen beschouwd als de sterkste liga van de wereld. Zij bleef dit keer opvallend genoeg op de bank.

Een zwakke plek is wel de minder brede selectie waarover bondscoach Bert Bouwer kan beschikken. Tegen Frankrijk bleek dat opnieuw. Op Assink, Burgers, Pusic en Feijen na scoorde niemand. "Als je bij de top wil horen, moet je meer mensen hebben die kunnen afmaken", erkende Bouwer.

Zaterdag tegen de Oekraïne

De trainer zal alles uit de kast moeten halen om zijn vrouwen weer mentaal op te lappen. De wedstrijd tegen de Oekraïnse vrouwen is al zaterdag en een dag later wacht olympisch kampioen Denemarken. Vooral de laatste ploeg zal zich niet laten verrassen.

Handbal is voor vrouwen de grootste sport van het land, zodat Denemarken voor eigen fans niet zal willen afgaan. "Ik kan wel huilen, maar ik moet door. Ik moet goed analyseren wat er is gebeurd", hield Bouwer de moed erin.