HEERENVEEN - SC Heerenveen heeft eindelijk weer eens gewonnen. Het thuisduel met FC Groningen leverde zondag een positief resultaat op, 4-2. Uitblinker Alves schoot driemaal raak en is nu topscorer in de eredivisie.

De doelpuntproductie van Heerenveen stokte op meerdere fronten. Totaal werd er in zes wedstrijden niet gescoord. Donderdag, in de laatste wedstrijd, kwamen de Friezen in de eerste groepswedstrijd van de UEFA-cup tegen Osasuna niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Competitiewedstrijden na een Europacupduel brengen niet zelden puntenverlies. Voor Groningen gold dat eind september niet, na de uitschakeling tegen Partizan Belgrado werd er op karakter met 4-3 van Vitesse gewonnen. De spelers van Heerenveen volgden dat voorbeeld. Hen kon geen gebrekkige instelling worden verweten.

Furieus

Heerenveen begon furieus. Met enorme passie en overgave werd direct de aanval gekozen. Binnen een kwartier kwam de bevrijdende treffer waar al wekenlang naar uit werd gekeken. Alves vuurde vanaf ongeveer 25 meter een vrije trap in het doel van keeper Roorda, die zich verkeek op de snel dalende bal.

Na de openingstreffer deed vooral Groningen er alles aan om de toeschouwers een plezierige middag te bezorgen. De aanvallende instelling leidde tot spectaculair en dominant spel. Het krachtsverschil was ineens groot, maar de balvaardige Suarez had het vizier bij een drietal kansen niet op scherp staan.

Vermoeid

Na rust oogde Heerenveen vermoeid en speelde de ploeg van trainer Verbeek niet goed. Vooral de geblesseerde Prager (scheurtje in knieband) en de zieke Bosvelt werden op het middenveld gemist.

Ook Dingsdag (keelontsteking) was verre van fit. Maar de thuisploeg kwam na dik een uur toch op 2-0. Roorda miste een voorzet van Alves, waardoor de Canadees Friend de 2-0 kon binnenknikken.

Groningen raakte vervolgens het spoor volledig bijster. De snelle Alves sloeg nog twee keer toe, waardoor de achterstand onoverbrugbaar werd. De korte Groningse opleving (twee goals Levtsjenko in korte tijd) deed Heerenveen geen pijn meer.