KALMTHOUT - Na haar reeks van triomfen was het voor Marianne Vos zondag even wennen 'slechts' op de tweede tree van het podium te staan. Maar het veelzijdige wielertalent uit Babyloniënbroek was vooral opgelucht dat ze niet was afgegaan in haar eerste wedstrijd sinds haar wereldtitel op de weg vorige maand in Salzburg.

In de openingsrace van de wereldbeker veldrijden voor vrouwen in Kalmthout had Vos er vrede mee dat ze alleen de Duitse Hanka Kupfernagel voor zich moest dulden. "Na alle drukte rond mijn wereldtitel heb ik nauwelijks nog kunnen trainen", legde de eveneens regerend wereldkampioene van de cross naar haar race uit.

"Daarom is het voor mij nog even omschakelen van de weg naar het veld. De vermoeidheid brak me halverwege de wedstrijd op. Het belangrijkste voor mij was dat ik in mijn eerste race niet in achterhoede zou finishen. Ik weet zeker dat de vorm nog wel kan groeien."

Hectiek

Vos kende hectische weken na haar gouden succes op de weg in. Hoewel ze in het begin van het jaar na haar wereldtitel bij het veldrijden ook wel de nodige aandacht kreeg, overtrof dit al haar verwachtingen. Vos holde van het ene interview naar het andere en kwam nauwelijks aan haar geplande twee weken rust toe. "Het was een gekkenhuis. Na tien keer dezelfde vraag kon ook ik niet origineel meer zijn. Maar ik heb zeker van alle aandacht genoten."

De studente biomedische wettenschappen kon vorige week zaterdag eindelijk weer tijd haar training hervatten. In haar drang om de verloren tijd in te halen, ging ze gelijk helemaal voluit. Op haar vijfde trainingsdag kwam ze nauwelijks meer vooruit. Ze kreeg nota bene van haar concurrente Kupfernagel het advies zichzelf niet over de kop te fietsen. De Duitse kwam afgelopen zomer in een zware dip.

"Ze combineert al jaren de weg en het veldrijden met elkaar en kon het mentaal niet meer opbrengen. Ook ik doe dit nu al voor het zesde seizoen. Kupfernagel vond dat ook ik moet uitkijken. Mijn probleem is dat ik streber ben en alles graag goed wil doen. Maar ik ga zeker proberen mezelf in acht te nemen."

Nys

Bij de mannen is de tweede internationale veldrit voor de wereldbeker gewonnen door favoriet Sven Nys. De Belg van de Rabobank reed in de laatste ronde weg van de Fransman Francis Mourey. De Belg Erwin Vervecken sprintte naar de derde plaats. Beste Nederlander was Gerben de Knegt op de zesde plaats.