NIJMEGEN/UTRECHT - NEC heeft de Gelderse derby tegen Vitesse zondag op de valreep gewonnen. In een teleurstellende wedstrijd benutte verdediger Youssef El-Akchaoui in blessuretijd een strafschop: 1-0.

Bekijk video: Mario Been

Bekijk video: Kruis

De zege op Vitesse telde zondag dubbel voor de Nijmeegse supporters. NEC passeerde door de overwinning de rivaal uit Arnhem op de ranglijst. NEC heeft nu tien punten, Vitesse negen. NEC mag zich daardoor voorlopig de 'nummer 1' van Gelderland noemen.

De laatste competitiezege van Vitesse in Nijmegen dateert alweer van 1997. Toen waren de Arnhemmers met 2-0 te sterk door treffers van Dmitri Sjoekov en Jochem van der Hoeven. Van de inmiddels negen navolgende thuiswedstrijden won NEC acht keer. Aan het einde van vorig seizoen wist Vitesse in de play-offs wel te winnen bij NEC met 1-2.

De Mos

De huidige Vitesse-trainer Aad de Mos probeerde zijn elftal nog wel op scherp voor de derby. Na afloop van de laatste competitiewedstrijd tegen Willem II (1-0) uitte de coach zijn onvrede. Hij verweet een gedeelte van zijn spelersgroep een gebrek aan instelling en mentaliteit. Desondanks gooide De Mos de basisopstelling niet rigoureus om. Alleen Purrel Fränkel raakte zijn plaats kwijt. De Belg Siebe Blondelle verving hem.

Middenvelder Theo Janssen moest opnieuw genoegen nemen met een plaats op de reservebank. De (ex-)international van Oranje kwam halverwege de eerste helft toch in het veld. Hij verving de tegenvallende Etiënne Esajas.

Ook Janssen kon het niveau van de armoedige derby niet omhoog halen. Voor rust gebeurde er nagenoeg niets in De Goffert. Beide clubs kregen slechts één kans. Anduele Pryor (Vitesse) en Peter Wisgerhof (NEC) misten.

Armoedig

Na de pauze bleef het voetbal armoedig. Beide elftallen slaagden er geen moment in de bal vaker dan drie keer naar elkaar over te spelen. Dankzij de vele fouten ontstonden er nog wel enkele kansen.

De in Nijmegen gehate Arnhemmer Theo Janssen was dicht bij een doelpunt. Zijn schot ging voorlangs. In blessuretijd ging uitgerekend Blondelle in de fout. De vervanger van Fränkel tackelde Edgar Barreto in het strafschopgebied. Youssef El-Akchaoui liet met zijn benutte strafschop alle NEC-supporters de slechte wedstrijd in één keer vergeten.

Reactie

Vitesse-trainer Aad de Mos was niet te spreken over de manier waarop zijn ploeg een gelijkspel uit handen gaf. Linkerverdediger Siebe Blondelle tacklede Edgar Barreto in het strafschopgebied, waarna Youssef El-Akchaoui de strafschop benutte: 1-0.

"Ik ben bang dat ik deze speler niet kan veranderen'', zei De Mos over Blondelle. "Siebe heeft vorig seizoen vaker van dit soort fouten gemaakt op cruciale momenten. Ook op trainingen komt het nog wel eens voor. Dat mag niet. In de slotfase moet je de bal buiten de lijnen trappen.''

Tevreden

Ondanks de nederlaag was De Mos verder wel tevreden over de teamprestatie. "Dit was een van onze betere wedstrijden dit seizoen. Vooral tot het zestienmetergebied voetbalden we dominant. Onze spitsen hadden iets meer moeten brengen.''

Been

NEC-trainer Mario Been hechtte veel waarde aan de overwinning. "Van onze supporters begreep ik vooraf dat we bij een zege op Vitesse alle andere competitiewedstrijden zouden mogen verliezen. Ik ben dus wel even zeker van mijn positie hier, ik kan weer rustig slapen.''

NEC is onder Been bezig aan een aardige serie. De Nijmegenaren wonnen de laatste drie wedstrijden. Uit de eerste vijf competitieduels haalde NEC nog maar één punt. ,,Voetbal blijft een raar spelletje'', aldus Been.

Utrecht

FC Utrecht hoopt zondag te hebben afgerekend met de wisselvalligheid die de ploeg in het begin van de competitie kenmerkte. De overwinning op ADO Den Haag (2-0) was de tweede op rij, de wens voor meer stabiliteit werd verhoord.

FC Utrecht had de eindstand al voor de rust op het scorebord gezet door treffers van Kruys en Van der Gun. Het zorgelijke ADO Den Haag, dat in de eerste helft goed partij had gegeven en een aantal goede kansen kreeg, was niet meer in staat de spanning terug te brengen.

Met de vrije trap, waarmee Kruys halverwege de eerste helft fraai de score opende, was niets mis. Met de 2-0, even later gemaakt door Van der Gun, hadden de bezoekers meer moeite, zij dachten dat er een handsbal van Fortuné aan vooraf was gegaan.

Adelaar

Trainer Adelaar wond zich zozeer op dat hij door scheidsrechter Braamhaar naar de tribune werd gestuurd. Na afloop corrigeerde de Utrechter in Haagse dienst zichzelf. "Na bestudering van de tv-beelden moet ik erkennen dat het géén handsbal was, maar een glaszuiver doelpunt. Mijn waarneming was verkeerd."

ADO Den Haag heeft pas één punt uit acht wedstrijden en de spanning binnen de club loopt op. "Er komt een keer dat het tij gaat keren'', aldus Adelaar. "Ik ga er vanuit dat ik bij die aanstaande ommekeer zelf als trainer/coach aanwezig zal zijn.''

De geplaagde oefenmeester was met recht tevreden over het verzorgde spel van zijn ploeg in de eerste helft. Hij roemde in het bijzonder het optreden van Schwiebbe. De 20-jarige middenvelder maakte een bevredigend debuut en hield ervaren krachten als Knopper en Tininho buiten de basis.

Loon

De bezoekers kregen geen loon naar werken. De zwoegende Mols kon in de ogen van Braamhaar geen goed doen, Elia wervelde geregeld langs Braafheid die voor aanvang van het duel door zijn eigen fans werd uitgefloten, de club heeft de contractbesprekingen met de linksachter afgebroken.

De Haagse aanvallers zagen bovendien dat de Utrechtse doelman Vorm een aantal knappe reddingen verrichtte, onder meer op twee kopballen van verdediger Kum.

"We waren in het begin niet in goeden doen, kropen een aantal keren door het oog van de naald'', zei collega-trainer Booij die wist dat in de tweede helft de wedstrijd eigenlijk al was gespeeld. "Ik ben ontzettend blij met deze overwinning, vooral ook met die mooie goal van Kruys. Daar traint-ie veel op, dan is het fijn dat het in de wedstrijd lukt.''