ALKMAAR - Met een knappe overwinning op AZ heeft PSV aangetoond nog steeds over een betere selectie te beschikken dan de aanstormende Noord-Hollanders. In een kolkend DSB-stadion wonnen de Eindhovenaren met 3-1.

Video persconferentie trainers

Video reactie Tim de Cler

De overwinning kwam eigenlijk in één minuut tot stand. Na een onderhoudende eerste helft sloegen de Brabanders in de laatste minuut voor de pauze ongenadig hard toe. Met de klok al op 45 minuten scoorde eerst Edison Mendez en een paar seconden later drukte ook Arouna Koné zijn stempel op het duel. Het betekende de 2-0 en 3-0 en daarmee was het duel gespeeld.

Al vroeg in de wedstrijd kwam PSV op voorsprong door een kopbal van Manuel da Costa. De jonge Portugees had verrassend de voorkeur gekregen boven Michael Lamey en speelde aan de zijde van Alex een goede wedstrijd in het hart van de Eindhovense verdediging. Carlos Salcido verhuisde door de tactische ingreep van Koeman naar de positie van linksback.

Na de vroege voorsprong van PSV probeerde het elftal van trainer Louis van Gaal van alles om de achterstand ongedaan te maken. Het team was in het nieuwe DSB-stadion nog ongeslagen en wilde die status ook tegen PSV graag vasthouden. Vorig seizoen immers was PSV een ware plaaggeest voor de Noord-Hollanders geweest. De twee ploegen speelden drie keer tegen elkaar en in alle gevallen was PSV winnaar.

Nieuwe spelersgroep

Met een vrijwel compleet nieuwe spelersgroep probeert AZ ook dit seizoen de hegemonie van de traditionele topdrie te doorbreken. Met Louis van Gaal als roerganger wordt in Alkmaar gebouwd aan een internationale topploeg. In dat proces was het duel tegen PSV maatgevend. Tot op heden heeft AZ het in de nationale competitie en in de UEFA-beker goed gedaan, maar een krachtmeting met een echte topclub speelde het nog niet.

PSV toonde in Noord-Holland aan dat er tussen de wil om goed te worden en goed zijn nog een groot verschil zit. AZ liet in het eigen stadion zien over veel voetbalvernuft te beschikken, maar showde ook dat de stap naar definitieve volwassenheid nog gemaakt moet worden.

PSV heeft die geslepenheid wel. Zonder écht te excelleren was de ploeg na drie kwartier voetballen al zeker van de overwinning. De eerste goal viel uit een afgeslagen corner die door Phillip Cocu opnieuw werd ingebracht. Het schot werd vlak voor de lijn door Da Costa doeltreffend ingekopt.

Koné

De 2-0 viel na een prachtige aanval. Farfan stoomde op over de rechterflank en zag de mee opgekomen Mendez vrij staan bij de eerste paal. De Ecuadoriaan had Koné naar de eerste paal gestuurd, waardoor hij volledig vrij kon intikken. Direct daarna rekende Koné af met het adagium dat hij in de nationale competitie niet kan scoren. Met een streep van 20 meter besliste hij het duel: 3-0.

Na de pauze drong AZ nog stevig aan en had ook een periode het betere van het spel. Nadat Demy de Zeeuw de 3-1 maakte, geloofde de ploeg zelfs nog even dat het kon stuntten. PSV hervond echter al snel de controle, waardoor de zege niet meer in gevaar kwam.

Trainingspartij

Louis van Gaal noemde de tweede helft een trainingspartij. De Alkmaarse formatie stond in die periode al met 3-0 achter.

"De druk was er toen van af. Dat we desondanks nog scoren en nog twee honderd procent-kansen creëren is goed. Het had nog een wedstrijd kunnen worden, maar helaas is dat niet gelukt.''

De oefenmeester verweet zijn elftal na afloop niet genoeg "speldiscipline'' te hebben. "Daardoor kom je achter en verlies je uiteindelijk'', aldus Van Gaal. ,,Nadat we met 1-0 achterkwamen waren we niet de mindere van PSV. De 2-0 en 3-0 waren echter uitgespeelde kansen, maar hadden ook te maken met onze speldiscipline. Dat het vandaag echter 3-1 is geworden is niet het geluk van een topploeg, maar de kwaliteit van een topploeg als PSV.''

Koeman

PSV-trainer Ronald Koeman was tevreden met het resultaat. "We hebben goed gespeeld en een verdiende overwinning behaald. Maar het lag als je naar de kansenverhouding en het balbezit kijkt wel dicht bij elkaar. Ik denk dat het scoreverloop vandaag niet tegenzat.''

PSV scoorde vlak voor de pauze de 2-0 en 3-0, nadat het al vroeg in de wedstrijd op voorsprong was gekomen. "Daar gaat het om. Wat haal je uit het voetbal dat je speelt? Veel mensen vinden dat AZ mooi voetbalt, maar mij steekt dat wel eens. Het gaat erom wat uiteindelijk het resultaat is. Wedstrijden als deze moet je winnen. Laat ons dan maar veel minder voetballen. Prima.''

De coach won met PSV de afgelopen week twee belangrijke uitwedstrijden, tegen zowel Galatasaray en AZ. Koeman: "Ik denk dat we zowel nationaal als internationaal een grote stap hebben gezet. Nationaal zijn we nu AZ voorbij op de ranglijst en in de Champions League hebben we de volgende wedstrijd alles in eigen hand. Dat is lekker.''

Didulica

AZ vreest dat het Joey Didulica een tijdje moet missen. De doelman van de Alkmaarse club kreeg in de laatste minuut een bal vol op zijn hoofd. "Je kunt het vergelijken met een soort upper-cut'', aldus een woordvoerder van de club.

"Maar dan met een bal. Hij is enkele minuten buiten bewustzijn geweest en we denken dat hij een hersenschudding heeft. Het is nu echter nog te vroeg voor een definitieve diagnose.''